Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Door: Geld.nl BV  31-01-2013
Trefwoorden: Geld, Geld Lenen, Doorlopend Krediet

Hoewel de rentes op de geld- en kapitaalmarkten de afgelopen maanden flink zijn gedaald, blijven consumenten nog een gelijke rente betalen voor een lening. Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. “Banken konden in januari van dit jaar tot meer dan drie keer goedkoper aan hun geld komen dan een jaar eerder, maar daar merkt de consument dus niets van”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.  

Banken baseren de rentetarieven voor leningen onder meer op de geld- en kapitaalmarktrentes, zoals de Euribor-tarieven en de rentes voor staatsleningen. De Euribor-rente, het tarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen, is het afgelopen jaar gedaald van 1,34 procent in januari 2012 naar nog slechts 0,19 procent in januari 2013. Daarnaast zijn de rentetarieven voor staatsleningen met een looptijd van 5 jaar in dezelfde periode gedaald van 1,23 naar 0,42 procent. Voor 10-jaars staatsleningen bedraagt de daling 0,76 procent (van 2,24 in januari 2012 naar 1,48 procent een jaar later).  

De rentes die consumenten betalen voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten zijn het afgelopen jaar daarentegen ongeveer hetzelfde gebleven of licht gestegen. De gemiddelde rente voor een doorlopend krediet (DK) van 20.000 euro lag begin januari 2013 zelfs een fractie hoger dan in januari 2012 (respectievelijk 6,63 en 6,50 procent). De gemiddelde rente van een persoonlijke lening (PL) van 10.000 euro is ook licht gestegen, van 7,82 procent  naar 8,02 procent.  

Waarom lenen duurder voor consument?
“Dat de leenrentes voor consumenten niet dalen, heeft te maken met de opslagen die banken hanteren”, legt Bulthuis van Geld.nl uit. “Bovenop de marktrentes hanteren banken een opslag voor de risico’s die zij lopen door leningen te verstrekken en een opslag voor bijvoorbeeld kosten die zij moeten maken.”  

In 2012 zijn de risico’s die banken lopen met een lening toegenomen. Door de crisis komt het steeds vaker voor dat consumenten hun schulden niet kunnen terugbetalen. Zo is onder andere het aantal probleemleningen, leningen waarbij een voorziening is getroffen of een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen bestaat, het afgelopen jaar gestegen. Hierdoor zien banken zich genoodzaakt een hogere risico-opslag te hanteren.  

Een andere verklaring voor de hoge marges op leningen die banken hanteren, vormen de aangescherpte regels voor kredietverstrekking en de strengere kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Hierdoor moeten zij tegenover hun leningen meer kapitaal aanhouden en zijn banken minder bereid leningen te verstrekken.  

Echter verklaren bovenstaande risico’s niet geheel waarom de rentes voor consumenten kredieten niet gedaald zijn. Het lijkt erop dat banken gewoon extra marge realiseren. Mede door  het gebrek aan concurrentie is dit mogelijk, volgens Geld.nl. “De drie grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO verstrekken de meeste leningen en bepalen daarmee als prijsleiders de markt”, zegt Bulthuis. “Daar komt bij dat ABN AMRO en ING door de staatssteun die zij hebben ontvangen, niet mogen concurreren met lage kredietrentes. Door het vertrek van buitenlandse aanbieders en omdat andere banken slechts marktvolgers zijn, is de concurrentie klein.”  

Wat nu?
Aan de relatief hoge krediettarieven van banken kun je als consument helaas weinig doen. Wel kun je de kosten die je kwijt bent aan een lening zoveel mogelijk proberen te beperken door deze bijvoorbeeld snel of eerder af te lossen. “Heb je een lening en beschik je over veel spaargeld, dan is het nu erg rendabel om je leningen af te lossen. De spaarrentes zijn de laatste maanden namelijk hard gedaald. Sparen levert dus steeds minder op, terwijl je een relatief hoge rente betaalt over je leningen. Hierdoor ben je per saldo veel goedkoper uit als je een deel van je spaargeld gebruikt om je leningen af te lossen”, aldus Bulthuis. “Belangrijk daarbij blijft natuurlijk wel dat je nog genoeg spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.”

Trefwoorden: Doorlopend Krediet, Geld, Geld Lenen, Persoonlijke Lening

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.