Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

Door: Geld.nl BV  21-01-2013
Trefwoorden: Geld

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl. SNS Bank verlaagt vandaag de rente op haar Zilvervlootspaarrekening van 2,3 naar 2,2 procent. Rabobank sneed vorige week in haar jeugdspaarrentes, evenals Argenta en ASN Bank. De opvallendste daling was die van ASN Bank die de rente, na ruim twee jaar op de hoogste rente te hebben geboden, verlaagde van 3 naar 2,8 procent.

Rente kinderspaarrekening daalt
De gemiddelde spaarrente op een jeugdspaarrekening bedroeg in januari van 2012 nog ruim 2,5 procent. Dit is de laatste weken gedaald tot ongeveer 2,1 procent. “Het is bijzonder als banken hun rentes voor jeugdsparen verlagen, omdat de rentes op kinderspaarrekeningen doorgaans erg stabiel zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “De bedragen die maximaal gestort mogen worden op een jeugdspaarrekening zijn altijd lager dan op gewone spaarrekeningen bij banken. Omdat het dus om een lager bedrag aan spaargeld gaat, is het voor banken minder noodzakelijk de rentes op jeugdspaarrekeningen direct te laten meebewegen met de lage marktrentes.”

Daar komt bij dat geld op een jeugdspaarrekening doorgaans voor langere tijd op de rekening staat. Omdat banken langer over het geld kunnen beschikken, kunnen zij hierop ook hogere rentes vergoeden dan op een reguliere variabele spaarrekening. “We zijn nu echter in een situatie beland waarin de marktrentes voor kortlopend geld, dat tot 1 jaar uitgezet kan worden, hoger liggen dan voor geld dat 1 tot 4 jaar kan worden uitgezet”, licht Bulthuis toe. “Hierdoor zien banken zich genoodzaakt ook de rentes voor spaargelden waar ze langer over kunnen beschikken te verlagen. Dat zagen we de afgelopen maanden al bij de deposito’s met looptijden tot en met 4 jaar en nu dus ook bij de rentes voor jeugdsparen.”

Waarom renteverlagingen?

Dat banken massaal hun rentes verlagen, kent twee oorzaken. Enerzijds zijn er de lage ECB-rente en de lage Euribor tarieven die het voor banken goedkoper maken om geld op te halen bij de Europese Centrale Bank (ECB) of op de geldmarkt.

Maar wat ook een rol speelt is de combinatie van het grote aanbod van spaargeld dat banken op zich af zien komen en de steeds beperkender wordende mogelijkheden om dit winstgevend uit te zetten. In 2012 is het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens gestegen tot ruim 328 miljard euro, volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

“Banken gebruiken dit spaargeld op twee manieren: deels worden hiermee de verstrekte kredieten en hypotheken gefinancierd en anderzijds wordt het geld uitgezet op de geld- en kapitaalmarkten”, legt Bulthuis uit. “Door de kredietcrisis zijn banken steeds strengere eisen gaan stellen aan consumenten en bedrijven bij het verstrekken van leningen en hypotheken. Het gevolg hiervan is dat er minder kredieten worden verstrekt en de verstrekte kredieten vaak lager zijn”, stelt Bulthuis. “Anderzijds dalen de rentes op de geld- en kapitaalmarkten waardoor banken het geld steeds minder gemakkelijk winstgevend kunnen uitzetten. Banken moeten dus wel hun spaarrentes verlagen om er nog iets op te kunnen verdienen.”

Trefwoorden: Geld

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.