‘Overgangsregeling assurantiebelasting bedrog van consument’

Door: Geld.nl BV  07-11-2012
Trefwoorden: Auto Verzekering, Autoverzekering Vergelijken

    

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat er een overgangsregeling komt voor de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent. De overgangsregeling is een reactie op berichten in de media dat consumenten de verhoging konden ontwijken door de verzekeringspremie in één keer voor het hele jaar te betalen. Tot 31 december 2012 geldt immers nog het oude tarief van 9,7 procent.

Om te voorkomen dat veel mensen hiervan gebruik gaan maken, kondigt Weekers nu aan dat wanneer de verhoging van de assurantiebelasting door ontwijkingen niet de beoogde opbrengst van 1,2 miljard euro oplevert, deze verzekerden met terugwerkende kracht belast gaan worden. In de overgangsregeling staat dat in dat geval voor alle verzekeringen over een periode vanaf april 2013 en die zijn afgesloten vanaf oktober 2012, alsnog een assurantiebelasting van 21 procent gaat gelden.

Overgangsregeling assurantiebelasting oneerlijk

 “Dat is bedrog van de consument”, vindt Paul Huibers van vergelijkingssite . “De consument sluit een verzekering af tegen een bepaalde prijs en als je deze dan achteraf nog gaat verhogen is dat de regels aanpassen tijdens de wedstrijd. Niet eerlijk dus ”

“Het gat tussen 9,7 procent en 21 procent assurantiebelasting is behoorlijk”, zegt Huibers. “Als je dit voor verschillende verzekeringen die je hebt bij elkaar optelt, kun je ineens geconfronteerd worden met een naheffing van meer dan 100 euro.”

Ondanks de vervroegde invoering van de verhoogde assurantiebelasting en de nu aangekondigde overgangsregeling is het voor consumenten wellicht nog steeds lonend nu de verzekeringen voor een jaar vast te leggen. Huibers “Het zal me verbazen als de overgangsregeling echt van kracht gaat worden.”

Assurantiebelasting over welke verzekeringen?

De assurantiebelasting wordt niet gerekend over alle verzekeringen. Zorgverzekeringen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van assurantiebelasting. Deze belasting geldt wel voor de volgende verzekeringen: , inboedelverzekeringen, opstalverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen.

Over Geld.nl
Geld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor financiële producten. Maandelijks raadplegen ongeveer 200.000 Nederlanders de vergelijkingen op Geld.nl.

Trefwoorden: Auto Verzekering, Autoverzekering Vergelijken

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.