Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

Door: Geld.nl BV  02-08-2013
Trefwoorden: Zorgverzekering, eigen risico zorgverzekering

Consumenten controleren de rekening van zorgaanbieders steeds kritischer. Zeker de hoogte van de rekening en de juistheid van de rekening worden scherper gecontroleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. “Het stijgende eigen risico speelt hierbij een belangrijke rol”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. “Consumenten betalen nu zelf een deel van de zorg uit het eigen risico. Daarom controleren zij scherper of de rekening in orde is. Ook de berichtgeving rondom fraude en verspilling in de zorg heeft de consument gestimuleerd de rekeningen beter te controleren.” Rekening van zorgaanbieder controleren vanwege eigen risico Het eigen risico is de belangrijkste motivatie voor consumenten voor de scherpere controle op de rekening van de zorgaanbieder, constateren Eno, Achmea en CZ. Zij merken dat consumenten sinds het stijgende eigen risico een stuk vaker mailtjes sturen of bellen naar de klantenservice met vragen en opmerkingen naar aanleiding van een rekening. Er wordt steeds vaker melding gemaakt van incorrecte facturen. Ook leggen de consumenten steeds vaker ideeën voor om te besparen op zorgkosten en laten het weten als zij het niet eens zijn met de hoogte van bepaalde kosten. De Vries vindt dit een goede ontwikkeling. “Het is heel belangrijk dat je als consument je zorgrekening goed controleert. Zo voorkom je dat je zelf te veel betaalt voor de zorg die je krijgt. Bovendien kunnen probleempunten alleen aangepakt worden als verzekeraars weten waar deze liggen. Wij hopen dan ook dat de verzekeraars de vragen en opmerkingen van de consument oppikken en er mee aan de slag gaan.” Invloed van berichtgeving fraude en verspilling De verspilling en fraude in de zorg kwamen de afgelopen periode regelmatig in het nieuws. Het bleek om miljarden euro’s te gaan die onnodig in de zorg verdwenen. De consument betaalt hier indirect de rekening voor. Maar tot een massale toename in het aantal meldingen en vragen bij verzekeraars heeft de berichtgeving niet geleid. VGZ zegt zelfs geen verschil te zien en ook de andere verzekeraars kunnen geen exacte cijfers noemen. Wel zien de verzekeraars een piek op het moment dat de verspilling en fraude in het nieuws zijn, zeker als het gaat om de kosten die de consument vanuit het eigen risico betaalt. “Als de verspilling groot in het nieuws is en er valt net een rekening voor het eigen risico op de deurmat, dan komt het ineens dichtbij”, aldus een woordvoerder van Achmea. Ook CZ merkt dat consumenten de rekening dan beter controleren. Transparantie draagt bij aan terugdringen Dat de consument pas aan de bel trekt over incorrecte facturen wanneer het om het eigen risico gaat, is een goed begin. “Door de zorgfacturen helder en overzichtelijk te maken zodat de consument goed inzicht heeft in de kosten en door de consument ook te vragen om deze goed te controleren, kan er veel winst behaald worden. De rekening van de garage controleer je tenslotte ook nauwkeurig”, besluit de Vries.

Trefwoorden: eigen risico zorgverzekering, Zorgverzekering,

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.