Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV

Door: Geld.nl BV  04-04-2013
Trefwoorden: Geld

De spaarrentes bevinden zich momenteel op een historisch laag niveau. Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In verhouding met de geld- en kapitaalmarktrentes, zijn de spaarrentes in Nederland nog steeds relatief hoog. Banken hanteren grote marges bovenop de marktrentes, omdat ze het spaargeld hard nodig hebben voor de financiering van hun hypotheekportefeuille.”

Verklaring dalende spaarrente ontwikkeling
Dat de rentetarieven sparen van de banken zo ver boven de marktrentes liggen, komt volgens Bulthuis doordat banken het geld van spaarders hard nodig hebben om de hypotheken die zij hebben uitstaan te kunnen financieren. “De hypotheekschuld van Nederlanders is de grootste van Europa. Om deze hypotheken te kunnen financieren doen banken een beroep op het geld van spaarders. Het totale spaargeld van alle Nederlanders is echter nooit toereikend om alle hypotheken mee te financieren. Daarom moeten banken ook een beroep doen op collega-banken in Europa en beleggers. De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste tijd echter hard gedaald, waardoor beleggers en andere banken de risico’s om te investeren in Nederlandse hypotheken te groot vinden. Hierdoor worden banken afhankelijker van spaargeld voor de financiering van de hypotheken.”

Hoge marges
Deze afhankelijkheid van spaarders maakt dat banken, ondanks de lage marktrentes, relatief hoge spaarrentes blijven hanteren, stelt Bulthuis. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening op dit moment respectievelijk 1,64 en 1,55 procent boven de 1- en de 3-maands Euribor ligt. Dit terwijl de afgelopen drie jaar het verschil tussen de spaarrente en deze Euribortarieven gemiddeld respectievelijk 1,49 en 1,27 procent bedroeg.

Bij de 1-jaars depositorentes zijn de marges die banken hanteren zelfs nog hoger. Het verschil tussen de gemiddelde rente voor deze looptijd en de 1-jaars Euribor bedraagt op dit moment 1,13 procent, terwijl dit sinds 2010 gemiddeld 0,86 procent was.

Verdere spaarrrente dalingen verwacht
Door de vele renteverlagingen die de banken in 2013 hebben doorgevoerd, zijn de marges tussen de spaarrente en de marktrentes wel al iets kleiner geworden, licht Bulthuis toe. “Maar omdat de marges nog steeds relatief hoog zijn, ligt het in de lijn der verwachting dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen.”

Naast de hoge hypotheekschuld, zorgden enkele kleine banken, zoals Argenta, WestlandUtrecht Bank, Centraal Beheer en MoneYou die lange tijd hoge rentes boden, ervoor dat andere banken hun spaarrentes ook relatief hoog moesten houden. De andere banken liepen als ze te lage rentes zouden bieden namelijk het risico dat klanten zouden weglopen naar deze topspelers. De laatste maanden zijn deze kleine aanbieders echter hard gezakt met hun rentes. Bulthuis: “In januari boden deze partijen nog rentes van 2,3 tot 2,5 procent op hun spaarrekeningen. Nu zijn deze aanbieders allemaal dicht tegen de twee procent aan gekropen. Hierdoor hebben de grootbanken, die door hun relatief grote hypotheekportefeuille afhankelijker zijn van spaarders ook meer ruimte gekregen om renteverlagingen door te voeren.”

Ook directeur klantbeleving & business development, Marcel Kalse van Knab verwacht dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen. “Op basis van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten, verwachten wij dat de rentes op spaarrekeningen de komende maanden nog wat verder zullen dalen. We denken wel dat ze tegen het einde van het jaar weer licht zullen aantrekken, waardoor de spaarrentes aan het einde van het jaar op ongeveer hetzelfde niveau zullen staan als nu.

Trefwoorden: Geld

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.