Eerste mantelzorgwoning in gebruik genomen in Eindhoven

Door: Gemeente Eindhoven  22-05-2008
Trefwoorden: Thuiszorg, Ouderen, Verzorgende

Gemeente inventariseert behoefte inwoners

Eerste mantelzorgwoning in gebruik genomen in Eindhoven

In Eindhoven is, op donderdag 15 mei, de eerste mantelzorgwoning van Nederland officieel in gebruik genomen. Een mantelzorgwoning is een compleet verplaatsbaar huis, waardoor bijvoorbeeld ouders die zorg nodig hebben in de tuin van hun kinderen kunnen gaan wonen. Op deze manier kan een ouder dichtbij familieleden zelfstandig blijven wonen.

De familieleden van de bewoonster worden door de woning aanmerkelijk ontlast doordat zij dichtbij de benodigde zorg kunnen verlenen. Het ontlasten van mantelzorgers past binnen het Wmo-beleid van de gemeente. Hans-Martin Don, wethouder maatschappelijke zorg: “Een mantelzorgwoning is een goede oplossing voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen met voldoende privacy en dichtbij ‘zorg op maat’ willen ontvangen van familieleden. Op deze manier kunnen mensen volwaardig deelnemen aan onze samenleving. En dat is de achterliggende gedachte van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).”

Domotica
De geplaatste mantelzorgwoning is een compleet huis (woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer) met voorzieningen, zoals de mogelijkheid tot het plaatsen van een in hoogte en breedte verstelbaar toilet en wastafel, dwaalbescherming, lichtsensoren en andere domotica. Zowel de thuiszorgorganisatie als de familie kunnen van een afstand de camera's in de woning bedienen en de beelden bekijken om in de gaten te houden hoe het met de bewoonster gaat. De woning wordt verwarmd en gekoeld middels een milieuvriendelijke warmtepomp en er is een luchtverversingssysteem.

Inventarisatie behoeften
Deze eerste mantelzorgwoning in Eindhoven is gerealiseerd door een samenwerking van woningcorporatie Wooninc., leverancier en concept-ontwikkelaar PasAan en de gemeente. Wooninc. heeft deze woning gekocht en verhuurt deze aan de betrokkene. Voor een dergelijke woning kan er huurtoeslag aangevraagd worden.
Op basis van het huidige bestemmingsplan heeft de gemeente slechts een tijdelijke vergunning van vijf jaar kunnen afgeven voor deze woning. De gemeente gaat de komende tijd de behoefte naar mantelzorgwoningen in Eindhoven in beeld brengen. Op basis daarvan wordt onderzocht hoe dit snel en eenvoudig mogelijk kan worden gemaakt.

Meer informatie
Bent u geïnteresseerd in het huren of kopen van een mantelzorgwoning? Neem dan contact op met de gemeente via wmo@eindhoven.nl of bel naar 040 - 238 47 90.

Trefwoorden: Ouderen, Thuiszorg, Verzorgende

Contact Gemeente Eindhoven

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share