Zalm: 'Bijleenregeling is te ingewikkeld'

Door: Levensloopregeling.cn  27-11-2007
Trefwoorden: Marketing, Personalia

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm pleit voor een versimpeling van de bijleenregeling. Tijdens een congres voor hypotheekadviseurs gisteren, moedigde hij de branche aan om zelf met werkbare voorstellen te komen voor vereenvoudiging. „Op het ministerie zal hier welwillend naar worden gekeken, mits de voorstellen niet te veel kosten”, verzekerde Zalm de toehoorders.

De Belastingdienst controleert bij de loonbelasting 2006 extra op de bijleenregeling, die onder het regime van Zalm werd ingevoerd. De regeling beperkt de aftrekbaarheid van de hypotheekrente wanneer bij verkoop van een woning overwaarde ontstaat.

Begin dit jaar barstte een storm van kritiek los, omdat de bijleenregeling voor burgers te ingewikkeld is. Veel mensen kunnen hierdoor nauwelijks zelf hun eigen aangifte invullen. Verschillende fiscalisten noemen het dan ook een draak van een regeling. Onder hen Regina de Valk, die begin dit jaar honderden vragen van Telegraaflezers over de bijleenregeling beantwoordde. „Het is een beetje goedkoop van Zalm om nu te roepen dat de regeling simpeler moet, maar hij heeft wel gelijk. Met zoveel uitzonderingen, mitsen en maren is het geen doen.”

Zalm geeft desgevraagd toe dat er „onredelijkheden in de bijleenregeling geslopen zijn die we niet hadden voorzien en die gecorrigeerd moeten worden. Bijvoorbeeld voor mensen die gaan scheiden, is niet duidelijk wat met behoud van renteaftrek wel en niet gefinancierd mag worden.”

Ook op andere vlakken zijn er problemen. Zo is volgens De Valk de regeling oneerlijk voor wie trouwt met iemand die al een grote overwaarde heeft, maar zelf nog niet.

Een ander gevoelig punt is het meefinancieren van de financieringskosten. „Dat is voor starters nu aftrekbaar, maar voor niet-starters niet”, zegt Lex Schreuder, die gisteren werd uitgeroepen tot ’Hypotheekadviseur van het Jaar’.


Bron: Overgeld.nl 13 juni 2007

Trefwoorden: Marketing, Personalia

Contact Levensloopregeling.cn

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share