Internet & Overheden

Internet & Overheden van Nu Hosting

Door: Nu Hosting  31-01-2008
Trefwoorden: Internet, Muziek, Overheid

een klein militair computernetwerkje is hedendaags wereldwijd bekend onder de naam internet. Het is een wereldwijd computernetwerk. Het internet is ooit door de Amerikanen opgezet, om op een makkelijke manier informatie te kunnen delen.
Aanvankelijk gebeurde dat met het Telnet programma, waarmee het mogelijk was (en nog steeds is) om in te loggen op een computer op afstand. Dit was destijds de eerste stap, naar het huidige internet. Dit was tevens het begin van een grootschalig elektronisch communicatietijdperk. Toegegeven, de telefoon bestaat al langer, maar de mogelijkheden er van zijn te beperkt. Je kon toen louter alleen je stem elektronisch vervoeren. Toch is dit wel de basis, van alle elektronische communicatiemiddelen die we vandaag de dag, voorhanden hebben. Immers als het mogelijk is je stem elektronisch te vervoeren, kan het ook met post, beeld en dergelijke. Toepassingen voor het internet ontwikkelden zich dan ook in snel tempo, zoals FTP, waarmee men bestanden kan uitwisselen tussen computers, of HTTP waarmee men websites bekijkt. In de volksmond bekend als surfen. Ook de E-mail deed zijn intrede, een van de belangrijkste toepassingen van het internet.

Vandaag de dag komt het internet, naar mijn mening wel onder druk te staan. Enerzijds het gekissebis met de VS over wie er nu de baas is op het internet, anderzijds, de omstreden bewaarplicht die de EU, de internet providers in Europa wil opleggen in het kader van de “strijd tegen het terrorisme”. De EU legt tevens de kosten die hiermee zijn gemoeid, eenzijdig bij de providers neer.

Dan heb je ook nog de tegenstanders van bestandsuitwisseling, hieronder vallen vooral auteursrechtenorganisaties wereldwijd en platenmaatschappijen. Het is een fabeltje, dat deze groep de opkomst van het internet niet heeft zien aankomen. Zij hebben de opkomst van het internet zwaar onderschat, en zijn daardoor te laat begonnen met het digitaliseren van hun muziek, waardoor ze het (lange tijd) niet voor een redelijke prijs hebben kunnen aanbieden, omdat ze bang zijn inkomsten mis te lopen door tegenvallende cd verkopen, zij willen namelijk hun macht in de cd-industrie behouden, en deze dus draaiende houden. Met al die heffingen die wij wereldwijd betalen voor de lege dragers zouden de platenmaatschappijen het digitaliseringsproces, na verdeling van het gedeelte voor de artiest onder de rechthebbenden al driedubbel kunnen uitbesteden, als het al teveel tijd zou kosten voor de platenmaatschappijen. Ook dat valt te betwijfelen aangezien zij over de nodige hoogwaardige apparatuur beschikken. En nu is dus de consument de klos, omdat consumenten nu doen, wat de platenmaatschappijen destijds met hun muziek hadden moeten doen. De platenmaatschappijen kunnen dus niet leven met de filosofie waarop het internet gestoeld is en willen het daarom waarschijnlijk niet begrijpen. Zolang zij dit niet onder ogen zien is het voor hen dweilen met de kraan open.

Al met al staat de vrije deelfilosofie, waarmee het internet groot geworden is echt onder grote druk. Big Brother achtige toestanden op internet zijn nu en in de toekomst niet meer uit te sluiten!

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Trefwoorden: Dragers Cd's Consument, Hosting, Internet, Maatschappij, Muziek, Overheid, Schijruimte Website, Webhosting, Webruimte, Website Maken, Webspace,

Contact Nu Hosting

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share