Eerste LED-verlichte buurt in Nederland komt in Eindhoven

Eerste LED-verlichte buurt in Nederland komt in Eindhoven van Philips Lighting

Door: Philips Lighting  17-09-2008
Trefwoorden: Innovatief, Led, Philips

“Wij zijn al een tijd overtuigd van de waarde en kwaliteit van LED-verlichting. Om die reden wilden wij ook meteen een hele buurt voorzien van deze innovatieve technologie. Onze ambitie is om alle openbare verlichting in Eindhoven zo snel mogelijk te vervangen met LED,” aldus Mary Fiers, wethouder Wonen en Ruimte van Eindhoven.

Energiezuiniger
Dit jaar heeft Philips de doorbraak gemaakt op het gebied van functionele LED-verlichting. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook straatverlichting met LED-technologie veel energiezuiniger kan. Openbare verlichting draagt in Nederland gemiddeld bij aan 30 tot 70 procent van het energieverbruik. Met de LED-straatverlichting van Philips zal dit aanzienlijk minder worden. “Wij zijn trots dat wij Eindhoven hebben kunnen helpen deze volgende stap te zetten in innovatieve verlichting,” aldus Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux.

Innovatief
Eindhoven, groot geworden door de gloeilampen van Philips, is traditioneel erg actief op het gebied van licht. Voor de Gemeente Eindhoven is de stedelijke verlichting niet enkel een middel om het donker te verdrijven; het definieert vooral ook de identiteit en het imago van de stad. Sinds een aantal jaren behoort licht daarom tot de speerpunten van beleid. Het streven naar een duurzaam energiegebruik en het voorkomen van lichtvervuiling speelt hierin een belangrijke rol. De installatie van LED-verlichting in het Tramstraat Kwartier is het laatste in een reeks van innovatieve verlichtingsprojecten van Philips en de Gemeente Eindhoven. Zo zijn zowel historische gebouwen zoals de Witte Dame en Catherina kerk verlicht met LED. Maar ook de interactieve verlichting in de Demerpassage (binnenstad) en de nieuwe toegangsviaduct naar de High Tech Campus geven een goed beeld van de innovatieve wijze waarop de Gemeente Eindhoven licht gebruikt in de stad.

De Philips UrbanLine werd eerder dit jaar geïntroduceerd op de beurs Light + Building in Frankfurt, en omvat een breed scala aan mogelijkheden – voor het verlichten van fietspaden, voetgangersgebieden en smallere woonstraten. Het unieke van UrbanLine is de combinatie van warm wit licht en een energiebesparing tot 50%. Onderzoek wijst namelijk uit dat het merendeel van de mensen een voorkeur hebben voor het sfeervolle warm witte licht. Zodoende draagt UrbanLine bij aan een leefbare woonomgeving.

Trefwoorden: Energiezuiniger, Innovatief, Led, Led-verlichting, Philips, Urbanline,