Gemeente Amsterdam en Philips zetten nieuwste LED-straatverlichting in om tot 51% energie te bespare

Gemeente Amsterdam en Philips zetten nieuwste LED-straatverlichting in om tot 51% energie te bespare van Philips Lighting

Door: Philips Lighting  09-07-2008
Trefwoorden: Led, Led Verlichting, Buitenverlichting

Door de bestaande compacte fluorescentielampen- (PLL-) straatverlichting bij het stadhuis in Amsterdam te vervangen door de UrbanLine LED-innovatie van Philips kan tot 51% energie bespaard worden. De Amsterdamse gemeenteraad heeft in het milieubeleidsplan beloofd het energieverbruik van de stad zoveel mogelijk te verlagen en wil de introductie van energiezuinige straatverlichting verder uitbreiden. Philips schat in dat als alle PLL-verlichting in Nederland zou worden vervangen door UrbanLine van Philips, een energiebesparing van minimaal 30% zou worden bereikt, wat overeenkomt met 1650 ton CO2 ofwel 17 voetbalvelden bos. Op grond van dit potentieel, verwacht Philips dan ook dat in 2010 12% van de totale omzet van Philips Lighting in de Benelux uit LED-verlichting zal bestaan tegen 5% in 2007.

Het onderzoek is voor de gemeente Amsterdam een belangrijke stap. “Nieuwe technieken maken het mogelijk veel duurzamer om te gaan met verlichting. De komende tijd willen we dit verder uitwerken. Natuurlijk moeten we er wel over waken dat de sociale veiligheid goed gewaarborgd blijft.”, aldus Tjeerd Herrema, wethouder voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur.
Ook Philips concentreert zich in toenemende mate op energiezuinige verlichting, vooral LED-verlichting. “Het feit dat de stad Amsterdam deze toepassing onmiddellijk wilde testen, geeft aan dat men vastbesloten is aanzienlijke vooruitgang te boeken op het gebied van een zuinig gebruik van energie,” aldus Frank van der Vloed, General Manager van Philips Lighting Benelux. “We zijn er trots op te kunnen samenwerken met de gemeente Amsterdam, aangezien dit ook de rol bewijst die Philips kan spelen bij het in staat stellen van gemeenten hun CO2 voetafdruk te verminderen door middel van LED-verlichtings oplossingen.”
Naast de belangrijke voordelen in termen van energierendement zal UrbanLine tevens de hoeveelheid licht verhogen van gemiddeld 7,5 tot 8 lux. Bij het Amsterdamse stadhuis wordt het fietspad beter verlicht waardoor de veiligheid van fietsers verder toeneemt.

De speciaal ontworpen LED-armatuur staat bovendien garant voor minimale omgevingslichtvervuiling en een optimale lichtopbrengst. Het is voor Nederland tevens de eerste keer dat een straat zal worden verlicht met LED’s die een warme, witte kleur uitstralen.
De Philips UrbanLine straatverlichting werd onlangs geïntroduceerd op de beurs Light + Building in Frankfurt, en omvat een breed scala aan systemen – voor het verlichten van fietspaden, voetgangersgebieden tot functionele straatverlichting – om te voldoen aan de verschillende eisen van gemeenten en hun bewoners.
De UrbanLine-straatverlichting zal voorafgaand aan de proefinstallatie vanaf 25 april tot eind juli voor bezichtiging worden geëxposeerd binnen in het stadhuis. Na de primeur in Amsterdam zal UrbanLine ook door 25 andere Europese steden worden geïnstalleerd.Meer informatie bij:
Philips Corporate Communication & Public Affairs
Sarah Facxin
Tel.: +32 2 525 80 78 (niet publiceren)
E-mail : [email protected]

Trefwoorden: Buitenverlichting, Led, Led Armaturen, Led Verlichting