Merrimack Pharmaceuticals versnelt ontwikkeltijd geneesmiddelen met Simbiology

Merrimack Pharmaceuticals versnelt ontwikkeltijd geneesmiddelen met Simbiology van The Mathworks

Door: The Mathworks  23-08-2007
Trefwoorden: Geneesmiddelen, Mathworks, Biotechnologisch

Gouda, 23 augustus 2007 – Merrimack Pharmaceuticals gebruikt SimBiology, de grafische tool voor systeembiologie van The MathWorks, bij de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van auto-immuunziekten en kanker. SimBiology vormt een essentieel onderdeel van het multidisciplinaire onderzoeksplatform van Merrimack, Network Biology. Met SimBiology verbetert Merrimack de samenwerking tussen de verschillende componenten in het ontwikkelproces.

Network Biology tracht inzicht te verwerven in de systeemdynamica van eiwitnetwerken, de functionele reeks eiwitten die het gedrag van de cel bepalen. SimBiology wordt door de onderzoekers van Merrimack gebruikt om de biochemische paden van kanker en andere ziekten te simuleren, te modelleren en te analyseren. Zo kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen gedurende het hele onderzoeks-, ontwikkelings- en commercialiseringsproces van de geneesmiddelen.

"Om te kunnen concurreren met de farmaceutische reuzen, hebben wij gekozen voor een unieke benadering binnen de ontwikkeling van geneesmiddelen gebaseerd op de principes van Model-Based Design", aldus Birgit Schoeberl, Director of Network Biology bij Merrimack Pharmaceuticals. “De tools van The MathWorks lenen zich hier uitstekend voor. De combinatie van krachtige wiskunde en een gebruiksvriendelijke grafische interface maakt het gemakkelijk om in alle fases van onderzoek en ontwikkeling modellen van paden te ontwerpen en met andere teams te delen. Daarnaast kunnen we de snelheid waarmee we geneesmiddelen kunnen identificeren drastisch verbeteren. Zo kon een groep van zes onderzoekers met behulp van SimBiology in minder dan drie jaar, zeven kandidaatgeneesmiddelen ontwikkelen. Zonder Model-Based Design zou dat veel meer tijd hebben gekost. Bovendien hadden we dan kennis moeten hebben van drie of vier verschillende softwarepakketten."

Onderzoekers kunnen SimBiology ook gebruiken om het pad en de reactie van het systeem op inhibitors te simuleren. Wanneer de beste inhibitor is geïdentificeerd, werken de computerbiologen en de onderzoekers van Merrimack samen om de kandidaatgeneesmiddelen voor preklinische tests te creëren. Naast SimBiology gebruikt Merrimack de Bioinformatics Toolbox om kritische paden voor de signaaloverdracht te identificeren.

"The MathWorks levert krachtige en gebruiksvriendelijke tools die innovatieve bedrijven als Merrimack in staat stellen de snelheid en de kwaliteit van hun onderzoekswerk te verbeteren", aldus Kristen Zannella, Marketing Manager voor Biotech, Pharmaceutical and Medical bij The MathWorks. "De snel groeiende systeembiologie branche is bijzonder complex. Deze is dan ook zeer gebaat bij technologie zoals SimBiology, dat een ‘drag-and-drop’-interface combineert met de beproefde wiskundige capaciteiten van MATLAB. Wij kijken ernaar uit de samenwerking met Merrimack voort te zetten, zodat zij in staat zijn het gebruik van SimBiology en andere The MathWorks-tools uit te breiden. Hierdoor kunnen zij nog sneller en voordeliger geneesmiddelen ontwikkelen."

Momenteel gebruikt Merrimack de tools van The MathWorks alleen voor computermodelvorming. Volgend jaar zullen ook de experimentele wetenschappers met tools van The MathWorks gaan werken, zoals MATLAB en SimBiology.

--------------------

Bijschrift bij afbeelding: een klein gedeelte van een biologisch systeem ontwikkeld door Merrimack Pharmaceuticals met behulp van SimBiology.

Over Merrimack
Merrimack Pharmaceuticals Inc. is een biotechnologisch bedrijf dat zich toespitst op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor auto-immuunziekten en kanker. De belangrijkste samenstelling van Merrimack is MM-093, dat zich momenteel in het klinische ontwikkelingsstadium voor de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis of psoriasis bevindt. MM-093 is een onderzoeksgeneesmiddel en is niet goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration of door internationale regulerende instanties. Het Network Biology ontdekkingsplatform van de onderneming, ontwikkeld met de steun van toonaangevende wetenschappers van MIT en Harvard, maakt de snelle profilering mogelijk van eiwitnetwerken, als basis voor een betere validatie en identificatie van leads en een snellere ontwikkeling van innovatieve, effectieve en veilige therapeutica. Merrimack is een onderneming in privébezit in Cambridge, Massachusetts. Meer informatie is te vinden op www.merrimackpharma.com

Over The MathWorks
The MathWorks is 's werelds grootste ontwikkelaar van Technical Computing- en Model-Based Design-software voor engineers en wetenschappers in de industrie, de overheid en het onderwijs. Met een uitgebreide productlijn, gebaseerd op MATLAB en Simulink, levert The MathWorks software en diensten voor het oplossen van complexe problemen en het versnellen van de innovatie in sectoren zoals automotive, luchtvaart, communicatietechnologie, financiële dienstverlening, biotechnologie, elektronica, instrumentatie, procesindustrie en meer.

The MathWorks werd in 1984 opgericht, telt wereldwijd meer dan 1.400 werknemers en heeft zijn hoofdkantoor in Natick, Massachusetts. Het Benelux kantoor van The MathWorks is gevestigd in Gouda. Meer informatie is te vinden op www.mathworks.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marcommit PR
Ingeborg Schrijver
Tel. 035 – 5822730
mathworks@marcommit.nl

Trefwoorden: Biotechnologisch, Geneesmiddelen, Grafische Tool, Mathworks, Model-based Design, Simbiology,