The MathWorks automatiseert modelverificatie voor veiligheidskritische systemen

The MathWorks automatiseert modelverificatie voor veiligheidskritische systemen van The Mathworks

Door: The Mathworks  20-05-2008
Trefwoorden: Matlab, Simulink, Model-based

Eindhoven, 20 mei 2008 – Simulink Verification and Validation software van The MathWorks evalueert en verifieert nu ook automatisch de compliancy van systeemmodellen met de DO-178B en IEC-61508 normen en ook met de richtlijnen van de MAAB. Deze normen en richtlijnen worden internationaal algemeen toegepast door de luchtvaartindustrie, de automomobielindustrie en de machinebouwsector. De nieuwe controlefuncties voor deze normen zijn een uitbreiding van de al bestaande ondersteuning die Simulink Verification and Validation op het gebied van lokale normen bood.

Naarmate embedded systemen complexer worden en zich tot tienduizenden blokken uitbreiden, gebruiken ontwikkelbedrijven steeds meer richtlijnen voor de modelvorming. Deze fungeren als ‘best practice’ om de leesbaarheid te verbeteren, de houdbaarheid te vergroten, hergebruik aan te moedigen en fouten in de modelvorming te voorkomen. Tijdens de revisies van het ontwerp worden deze richtlijnen meestal geverifieerd door een visuele inspectie van de modellen en bijbehorende documentatie. Maar steeds meer organisaties beperken of elimineren dergelijke tijdrovende en foutgevoelige manuele verificaties door met Simulink Verification and Validation hun interne richtlijnen vast te leggen en hun modellen automatisch te controleren.

Simulink Verification and Validation bevat nu controles volgens de DO-178B-, IEC-61508- en MAAB-normen voor modelvorming. De controles worden uitgevoerd door de functie Model Advisor in Simulink. Model Advisor controleert ook andere attributen, zoals de consistentie van het model en de compatibiliteit van de codegeneratie. Bovendien kunnen ontwikkelaars de application programming interface (API) in Simulink Verification and Validation gebruiken om hun eigen modelcontroles te ontwikkelen. Ze kunnen daar de vertrouwde MATLAB-scripts voor gebruiken en de controles in Model Advisor registreren, waarna ze automatisch worden uitgevoerd.

“Door jarenlange samenwerking met ontwikkelaars van veiligheidskritische systemen in sectoren als de luchtvaart- en de automobielindustrie weet The MathWorks dat de naleving van normen voor de modelvorming cruciaal is voor het hele ontwikkelproces”, aldus Jon Friedman, aerospace, defense en automotive marketing manager bij The MathWorks. “Veel gebruikers toetsen hun ontwerpen al met Simulink Verification and Validation aan hun eigen richtlijnen. Dat is een essentieel onderdeel van hun ontwikkelproces. Nu kunnen de ontwikkelaars deze zelfde tools gebruiken om zich ervan te verzekeren dat hun modellen voldoen aan de DO-178B-, IEC-61508- en MAAB-normen voor datatypes, diagnostiek, codegeneratie en veiligheid, zonder kostbare personeelsuren aan herhaaldelijke manuele revisies te besteden.”

--------------
Bijschrift bij afbeelding: De nieuwe controles in Simulink Verification and Validation van The MathWorks automatiseren de verificatie van modellen op hun compliance met de DO-178B-, IEC-61508- en MAAB-normen.

Over The MathWorks
The MathWorks is 's werelds grootste ontwikkelaar van Technical Computing en Model-Based Design software voor engineers en wetenschappers in de industrie, de overheid en het onderwijs. Met een uitgebreide productlijn, gebaseerd op MATLAB en Simulink, levert The MathWorks software en diensten voor het oplossen van complexe problemen en het versnellen van de innovatie in sectoren zoals de automomobielindustrie, de luchtvaartindustrie, de communicatietechnologie, de financiële dienstverlening, de biotechnologie, de elektronica-industrie, de procesindustrie en meer.

The MathWorks werd opgericht in 1984, telt wereldwijd meer dan 1900 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in Natick, Massachusetts. Het Benelux kantoor van The MathWorks is gevestigd in Eindhoven. Bezoek www.mathworks.nl voor meer informatie.

###

© 2008 The MathWorks, Inc. MATLAB and Simulink are registered trademarks of The MathWorks, Inc. See www.mathworks.com/trademarks for a list of additional trademarks. Other product or brand names may be trademarks or registered trademarks of their respective holders.

Trefwoorden: Matlab, Model-based, Simulink,