Weinig risicovolle hypotheken

Weinig risicovolle hypotheken van Vermogen Advies

Door: Vermogen Advies  27-05-2008
Trefwoorden: Hypotheek, Webwinkel, Hypotheken

AMSTERDAM - Nederland telt nauwelijks risicovolle hypotheken. Nog geen procent van de Nederlandse huishoudens verkeert financieel in een kwetsbare positie vanwege zijn hoge hypotheeklast. In de VS is dat twaalf procent.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB), dat vanmiddag is verschenen.

De kwetsbare groep heeft een hoge hypotheekschuld en een klein netto-inkomen. Die ene procent risicohuishoudens is goed voor 2,1 procent van de totale hypotheekschuld in ons land, maar is slechts goed voor 0,8 procent van het totale netto-inkomen.

Het gaat daarbij om circa elf miljard euro hypotheekschuld. Volgens DNB is het risico echter beperkt. Zelfs als de hele groep in één klap niet meer in staat is zijn hypotheek af te lossen, hebben de banken nog voldoende geld achter de hand om dat op te vangen.

In de VS is niet alleen de groep kwetsbare huishoudens twaalf keer zo groot als hier, ook zijn het daar juist niet de gevestigde banken die hen een hypotheek hebben verstrekt. In Nederland zijn geen hypotheekverstrekkers actief die alleen maar woningleningen verstrekken, zoals in de VS. Hypotheekverliezen kunnen hier altijd worden gecompenseerd met andere activiteiten.

Toch zal de Amerikaanse hypotheekcrisis Nederland niet onberoerd laten, verwacht de centrale bank. Door de problemen is het ook voor Nederlandse banken moeilijker om geld aan te trekken waarmee hier leningen of hypotheken verstrekt kunnen worden. Daardoor zal het moeilijker worden een lening of hypotheek af te sluiten.

Voor bedrijven zijn de gevolgen volgens DNB beperkt. Driekwart van alle investeringen door ondernemers worden buiten de bank om gefinancierd, bijvoorbeeld uit eigen vermogen.

Ook consumenten hebben weinig te vrezen; ze beschikken op dit moment over relatief veel geld. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld vijf keer zo veel nettovermogen voorhanden als hun beschikbaar inkomen.

Nederlandse banken hebben -voor zover bekend- vorig jaar ruim een miljard euro afgeschreven vanwege de kredietcrisis in de VS, veel minder dan banken in het buitenland.

Bron: Het Parool
Datum: 21-02-2008

Trefwoorden: Financieel, Financien, Hypotheek, Hypotheekrente, Hypotheken, Juridisch, Krediet, Lenen, Lening, Logistiek, Rente, Webwinkel

Contact Vermogen Advies

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share