ReplaceDirect.com op de Kilimanjaro

ReplaceDirect.com op de Kilimanjaro van Replacedirect

Door: Replacedirect  13-10-2008
Trefwoorden: Diabetes, Smartphone, Bluetooth

GEMERT, 09/10/08 – Op 10 oktober zijn acht mensen met diabetes, onder aanvoering van ex-topvolleyballer Bas van de Goor, op weg gegaan naar de top van de Kilimanjaro. Onder begeleiding van een aantal specialisten en onderzoekers willen zij aantonen dat diabetici nog steeds sportieve ambities kunnen waarmaken. Tevens vindt er een medisch onderzoek plaats, onder andere naar de invloed van hoogte op diabetes. ReplaceDirect.com leverde aan IPT Medical Services – die de telemedische ondersteuning verzorgt van deze Kilimanjaro Challenge - de benodigde accu’s voor de smartphones om de medische gegevens op te slaan.

Het idee om de hoogste berg van Afrika te gaan beklimmen komt van Bas van de Goor. Door diabetes werd hij gedwongen zijn actieve topvolleybalcarrière te beëindigen. Met zijn Bas van de Goor Foundation wil hij nu aantonen dat je ook met diabetes nog volop kunt sporten en zo de kwaliteit van je leven kunt verhogen.

7 x 17 accu’s
Het complete Kilimanjaro Challenge team bestaat uit 17 mensen; de helft daarvan is diabeet, zoals Bas van de Goor zelf, de andere helft bestaat uit de medische begeleiding. De expeditieleden worden aan alle kanten geobserveerd, met een bloedglucosesensor, een energy expanditure meter en een event recorder. Deze event recorder houdt de conditie van het hart precies in de gaten. Alles wordt geregistreerd en via Bluetooth naar de smartphone gezonden. Deze HTC3100 is dus continu, dag en nacht bezig met zenden en ontvangen; dat vergt veel accuvermogen. In het dagelijks leven gebruiken diabetici deze event recorder ook, maar dan zendt de telefoon de gegevens realtime door naar IPT Medical Services, het diagnostisch meldcentrum-op-afstand. Bovendien kan de smartphone ‘s avonds aan de lader. Beide acties zijn echter onmogelijk in Tanzania: er staan geen zendmasten en er is geen stroomvoorziening. Vandaar dat tijdens de beklimming zeven dagen lang elk expeditielid iedere dag een nieuwe accu voor de telefoon ter beschikking krijgt. Gelukkig zijn de oplaadbare batterijen voor de HTC3100 lekker klein want het niet onaanzienlijke aantal van 119 stuks moet mee omhoog de berg op. ReplaceDirect.com verstrekte deze Yanec YPD129 accu’s aan IPT Medical Services om te garanderen dat alle dagen de mobieltjes operationeel blijven en de medische monitoring ook bovenop de Kilimanjaro ononderbroken doorgaat.

Bubbeltjesplastic bij -20°C
In plaats van de realtime verzending van de gegevens fungeren de smartphones (met Windows Mobile) tijdens de expeditie als opslagmedium voor alle medische gegevens. De Isala Kliniek in Zwolle zal deze gegevens na afloop van de Kilimanjaro expeditie verzamelen en de resultaten publiceren in een onderzoek. Om de voortdurende medische rapportage betrouwbaar te houden mogen de accu’s natuurlijk niet uitvallen. Vooraf dienen ze volledig opgeladen te worden en tijdens de expeditie mogen ze niet te koud worden; en dan te weten dat de temperatuur op deze 5895 meter hoge vulkaanberg kan dalen tot liefst -20°C! Niet voor niets bevat de bepakking veel bubbeltjesplastic om de accu’s op temperatuur te houden.

Het team is vrijdag 10 oktober van start gegaan; van 17 tot 23 oktober staat de Kilimanjaro-klim op het programma en op 26 oktober is de thuiskomst gepland. De expeditie is op de voet te volgen op www.kc2008.org. Ook diverse TV uitzendingen zullen er aandacht aan besteden.

Trefwoorden: Accus, Adapters, Bluetooth, Diabetes, Event Recorder, Ipt Medical Services, Kilimanjaro, Replacedirect, Smartphone,