Veelbelovende eerste livegang Lean Production Control

Door: Van Puijenbroek Textiel  12-11-2008
Trefwoorden: Puijenbroek

Het relatief kleinschalige softwarepakket Lean Production Control (LPC) werd twee jaar geleden tijdens de Logistica-beurs officieel op de markt gebracht. De ontwikkelaar van het pakket, Jekele Raukema, presenteerde er ook het gelijknamige boek waarin hij de theorie beschrijft waarop zijn digitale planbord is gebaseerd.

Echt ideaal

Eerder dit jaar zijn de eerste twee klanten van Raukema live gegaan met LPC, waaronder textielproducent Van Puijenbroek. Tijdens het tweejaarlijkse congres van de Vereniging van Klantordergestuurde Logistiek (VKL), vertelde kerngebruiker Frans Vermeer hoe dat bevalt. "Het is echt ideaal. Ik zie nu in één oogopslag hoe de productie ervoor staat en waar de knelpunten zitten."

Verschillende routings

De logistiek van de spinnerij, de weverij en de veredeling bij Van Puijenbroek zijn vrij complex, vertelt Vermeer. "Producten hebben verschillende routings, sommige bewerkingen moeten meerdere keren dezelfde bewerking ondergaan. Bij het verven moet je een strikte volgordeplanning aanhouden, van licht naar donker, je moet rekening houden met verschillende machinesnelheden en ook het onderhoud moet worden ingepland."

Waar liggen de knelputen

Het LPC-pakket is bij Puijenbroek gekoppeld aan het ERP-pakket Movex van leverancier Lawson. De kracht van LPC, blijkt tijdens de presentatie van Vermeer, is de overzichtelijkheid en de eenvoud in gebruik. Het gaat er niet zozeer om dat het pakket telkens een planning doorrekent, maar dat visueel duidelijk is waar de knelpunten liggen.


Bottleneck bewust laten staan

Vermeer: "Als een bepaalde order achter loopt en de geplande doorlooptijd in gevaar brengt, wordt er niet een nieuwe planning gemaakt, maar zorgen we dat de achterstand wordt ingehaald. We laten zo'n bottleneck bewust staan zodat iedereen ziet welk proces de meeste aandacht nodig heeft."

Combineren met lean-filosofie

Het probleemoplossend vermogen op de werkvloer optimaal benutten, is ook wat de lean-filosofie voorschrijft, vertelt Jekele Raukema na afloop van de presentatie. "In situaties met ongelijke bewerkingstijden is LPC uitstekend met lean te combineren. Het is juist prima als bedrijven hun productie aansturen met kanban of Polca. Wat LPC toevoegt is dat je ook ziet waar een order zich bevindt in het proces, welke problemen er spelen en wanneer het product gereed is."

 

bron: www.logistiek.nl

Auteur: Harm Beerens

11 november 2008

Trefwoorden: Puijenbroek

Contact Van Puijenbroek Textiel

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share