Kikker be cool op Blijfwijs.nl

Kikker be cool op Blijfwijs.nl van Blijfwijs.nl

Door: Blijfwijs.nl  18-04-2011
Trefwoorden: Onderwijs, Basisschool, Ondersteuning

 Het bordspel "Kikkerbecool"  nu op Blijfwijs.nl

http://www.blijfwijs.nl/webshop/sociaal_emotioneel/kikkerbecool

Kikkerbecool is een spannend bordspel waar je wijzer van wordt . Al spelend leer je sociale vaardigheden, goede manieren, opkomen voor jezelf en omgaan met pesten en plagen. Geef antwoord op de vragen van de kaartjes om fiches te verdienen. Laat je hersens kraken en bedenk wat een coole kikker zou antwoorden. Een coole kikker kan goed met andere kinderen omgaan maar komt ook voor zichzelf op, heeft goede manieren en laat zich niet op de kast jagen door plagen of pesten.

Het spel

Met minimale instructie kunnen 2 tot 6 kinderen het spel zelfstandig spelen. Maar het is nog leuker als een hele klas het spel speelt; bijvoorbeeld 6 groepjes van 5 kinderen. Dan kunnen ze samen overleggen welk antwoord ze geven en een situatie in een toneelstukje naspelen. Sommigen spelen dan bijvoorbeeld de plaaggeesten en een ander laat zien wat hij zou doen.

Het spel kan gespeeld worden door kinderen vanaf ongeveer 8 jaar maar ook brugklassers en oudere leerlingen vinden het erg leuk om met elkaar te discussieren over de verschillende onderwerpen.

Spelduur: 20-45 minuten.

Het spel bestaat uit:

◦1 spelbord van 50 bij 70 cm
◦160 vraag- en antwoordkaartjes:
◦Kom op voor jezelf (assertiviteit - 40 st.)
◦Cool (soci ale vaardighed en - 40 st)
◦Doe nor maal (goede manieren - 40 st.)
◦Pesten en plagen (omgaan met pesten en plagen - 40 st.)
◦2 dobbelstenen
◦6 pionnen
◦50 fiches

Het spel is een reis door zee op weg naar de coole kikker, die lekker op het strand ligt. Terwijl je stormen trotseert, dwars door de haaien en de krokodillen laveert, over de nijlpaardenbrug springt en het orakel van de vulkaan raadpleegt, geef je antwoord op de vragen van de rode, groene, gele of blauwe kaartjes die door de andere kinderen worden voorgelezen en zo kun je een fiche verdienen.
Onder op de kaartjes staat in kleine letters een mogelijk antwoord dat je op weg kunt helpen maar je kunt zelf ook een ander idee hebben dat door de anderen met een fiche wordt beloond!
Degene die het eerste bij de coole kikker is aangekomen heeft gewonnen maar daarna ga je natuurlijk wel een vriendje helpen die nog niet zover is!
Degene die de meeste fiches heeft is de vragenkampioen.


Kikkerbecool kan ook met kleuters gespeeld worden. Het is een leuke manier om met een hele groep het spel te spelen zonder dat de kinderen kunnen lezen.
Laat de kinderen in een kring zitten rond 4 tegen elkaar geschoven tafeltjes waar het bordspel op ligt. De juf kiest de route. Om de beurt mag een kind met de dobbelsteen gooien en met de pion lopen. De juf leest dan een kaartje voor en de kleuters die een antwoord weten mogen hun vingers opsteken. De kinderen kunnen dan een voor een hun antwoord vertellen of met elkaar voordoen wat ze in de gevraagde situaties zouden doen.

Van de opbrengst van elk spel komt 1 euro ten goede aan de stichting De Opkikker, www.opkikker.nl.

Trefwoorden: Basisonderwijs, Basisschool, Coole, Educatief, Educatief Speelgoed, Educatieve Spellen, Emotioneel, Kikker, Ondersteuning, Onderwijs, Pesten, Primair Onderwijs, Sociaal, Sociaal Emotioneel, Teachers