Moedwil en misverstand. 20-04-2008

Moedwil en misverstand. 20-04-2008 van Invest4you - Vermogensbeheer

Door: Invest4you - Vermogensbeheer  02-09-2008
Trefwoorden: Beleggen, Beheer, Vermogensbeheer

Te vaak wordt (dis)informatie verspreid in de hoop dat ze zal gaan werken als een profetie die zich zelf zal waarmaken omdat mensen geneigd zijn er zich onbewust naar te gaan gedragen. Hieronder zijn een aantal van dat soort uitspraken verzameld.


1. De Amerikaanse economie staat er behoorlijk voor. De statistieken die de Amerikaanse overheid uitbrengt worden, ook door gezaghebbende Amerikaanse economisten, als misleidend gekwalificeerd. (www.shadowstats.com) De inflatie en de werkloosheid zijn veel hoger dan wordt gerapporteeerd, de economische groei is om het evenwicht te bewaren daarentegen is in het echte leven lager dan ingeschat en zelfs negatief. 10% van de huishoudingen heeft een negatief vermogen. De infrastructuur is verouderd, 28 miljoen Amerikanen zijn afhankelijk van voedselbonnen en 40% van de bevolking kan een zorgverzekering niet betalen.


2. De dollar staat aan de vooravond van een herstel. Zowel charttechnisch als fundamenteel ontbeert die uitspraak iedere vorm van verdedigbaarheid. Charttechnisch versnelt zich de verzwakking al vanaf vorig jaar. Fundamenteel zijn er geen cijfers te produceren (denk aan betalingsbalans, overheidstekort, renteverlagingen, geldschepping, inflatie, wegvallen van productie etc) die een herstel van de dollar zouden kunnen onderbouwen.


3. De olieprijs heeft zijn top bereikt omdat de VS minder gaan gebruiken door een recessie. De olievoorraden zijn aan het slinken en de vraag in Azië groeit snel genoeg om het geringere verbruik in de VS op te vangen. De daling van de dollar zorgt voor een verschuiving naar boven (langs de prijs-as) van de vraag- en aanbodcurve. Dus zeker in dollars zal de olieprijs langdurig hoog blijven.


4. De kredietcrisis is het dieptepunt voorbij. Ook een bewering die wordt verspreid in het kader van sociale beïnvloeding. De huizenprijzen zakken (in de VS) nog steeds, de huizenvoorraad neemt toe. Binnenkort verschuift weer een groot deel van de laagrentende hypotheken naar het “normale” segment; de gevolgen zijn voorzienbaar. De subprime problemen, te hoog gewaardeerde CDO’s etc. zullen in tweede instantie commercieel papier, bedrijfshypotheken, persoonlijke leningen en credit card schulden gaan besmetten.


5. De verliezen ten gevolge van de hypotheekcrisis zijn nu bekend en genomen. De schattingen lopen uiteen doch veel analisten met een trackrecord terzake komen op verliezen boven de 2000 miljard dollar, NB alleen al op de hypotheekmarkt. Gezien de te nakende tweede golf subprime problemen lijkt dat niet overdreven. De rest van de derivatenmarkt , die gemakshalve doch niet terecht even buiten beschouwing wordt gelaten, is vele malen groter.


6. De reële economie zal geen gevolgen ondervinden van de kredietcontractie. De wildgroei van na het Greenspan-infuus ontstond door kredietfaciliteiten. Te denken dat een terugschroeven (of vernietigd worden) van kredieten geen tegengestelde invloed zal hebben is gevaarlijk en die gedachte stimuleren staat bijna gelijk aan misdadige misleiding. De groei van het nationaal product in de VS is overigens, behalve in de statistieken van de Bush-regering, al jaren negatief.


7. De werkgelegenheid blijft stabiel in de VS, de inflatie is niet alarmerend. Het hangt er van af waarnaar gekeken wordt, de overheidspublicaties of de alternatieven van de SGS. Normaliter is dubbelcijferige inflatie zorgwekkend en is een situatie waarin ca 10% (28 miljoen mensen) van de bevolking afhankelijk is van de bedeling een humanitaire ramp. De FED heeft als officiële taken: bewaken van de geldwaarde en in stand houden van het financiële systeem. Het beschermen van gokkende bankiers en bevoordelen van de eigen aadeelhouders (o.a. JP Morgan) is niet één van de officiële bestaansreden van de FED. De inflatie wordt met geldinjecties, lage rente en noodkredieten gestimuleerd daardoor wordt niet alleen de geldhoeveelheid opgeblazen maar mogelijkerwijs het gehele financiële systeem. De werkloosheid is inmiddels zo hoog dat mensen zeer slecht betaald werk (moeten) aannemen. (Pizza-economie) Voedselprijzen stijgen razendsnel. Als beloning voor de veroorzaakte inflatie krijgt de FED nu van Paulsen meer geld en macht toegeschoven.


8. Globalisering is een zegen en het houdt de economie alert. Voor Europa zou die uitspraak misschien kunnen gelden maar voor de vrije markteconommie die de VS zegt te koesteren werkt de globalisering rampzalig uit. De producerende industrie is al voor een deel naar Azië verhuisd. De thans nog aanwezige industrie heeft het moeilijk en is niet in staat producten te maken die aansluiten op de vraag van de consument. De grote verliezer van de globalisering is de Amerikaanse middenklasse burger die door outsourcing zijn baan en zijn geld kwijtraakte. Nu de overwaarde van zijn huis ook verdampt wordt zijn situatie ronduit uitzichtloos. Het aantal “tent cities” in de VS is inmiddels verontrustend.


9. Bear Stearns is gered door een vastberaden FED en JP Morgan. Hoe kan men een rauwe overval doen voorkomen als een redding?. De helft van het personeel van BS gaat eruit, aandeelhouders verliezen gigantisch op hun bezit en de belastingbetaler betaalt via de FED het gelag. De mede eigenaar van de FED, JP Morgan ,profiteert ondertussen. Het was JPM dat BS onderuithaalde met de zegen van de FED door een kredietlijn te sluiten. Eigenlijk was het een gewone raid en de FED heeft met het eigen gedrag impliciet duidelijk gemaakt dat een concurrent in een hinderlaag mag worden afgemaakt als die concurrent toevallig niet als mede-eigenaar van de FED en gewaardeerd lid van het plunge protection team (Working Group for Financial Markets) direct toegang heeft tot de gelden van de belastingbetaler.


10. Consumptie is de locomotief van de VS economie. In een normale economie zijn de bestedingen belangrijk. Daaronder vallen zowel consumptie als investeringen. Investeringen scheppen op den duur welvaart, consumptie op de pof daarentegen is de voedingsbodem voor armoede. Men heeft inmiddels het eigen huis letterlijk opgegeten.


11. Bernancke helpt de VS-economie met nieuw geld. Tot nu toe worden alleen goklustige banken voorzien van leningen op kosten van de belastingbetaler. Geld uitstrooien over het land zou een (weliswaar zeer inflatoire) oplossing kunnen zijn maar wat nu gebeurt is ronduit verschrikkelijk. Gewone leningen voor werkenden en kleine bedrijven zijn niet meer te krijgen en burgers gaan op dit moment in de VS en masse failliet.


12. Wallstreet is de hoeksteen van de vrije markteconomie. Een goed lopende kapitaalmarkt is geen oligargie, maar een open markt die geldgevers en investeerders bij elkaar brengt. Met de gerealiseerde “financiële innovaties”, het endogeen en oncontroleerbaar maken van risico’s door vermenging van belangen en door frauduleuze ratings worden vooral marxistische voorspellingen realistisch. Dat zouden overigens wel eens de enige profetieën kunnen zijn die zichzelf thans aan het vervullen zijn.
~
De afgelopen week eindigde met een positieve stemming. De verliezen van Citybank “vallen mee” en de crisis-achtige opslag op de centrale bank tarieven zegt nu plotseling niets meer evenmin als de duikvlucht van de Chinese beurs. Slecht nieuws bestaat überhaupt niet meer. Het ziet er dus naar uit dat de hardnekkige verspreiding van positieve berich-ten en het als doortastendheid verkochte paniekvoebal van de FED, effect beginnen te sorteren. Vooral de particuliere belegger laat zich alweer naar de beurs lokken. Of de huidige opleving een bear market rallye is, kan nu nog niet vastgesteld worden maar waarschijnlijk is het wel. Een trend kent meestal drie bewegingen met de trend mee en twee tegengestelde correctieve bewegingen. In een bear market zijn dat de genoemde rallyes. Als zich recentelijk inderdaad een negatieve trend heeft gevormd dan hebben we nu op zijn best de eerste neergaande beweging gehad. Omdat in dergelijke marktomstandigheden voorzichtigheid is geboden en beleggen op basis van fundamentele overwegingen sterke zenuwen en zitvlees vraagt, heeft Invest4You een product ont-worpen dat in bear markets behoedzamer (of helemaal niet) inkoopt en posities (in alle markten) nooit langer dan een maand vasthoudt. Met deze strategie kan, zo is uit tests gebleken zowel in stijgende als in dalende markten een zeer aantrekkelijk resultaat worden gehaald bij een relatief laag risico. Ook vanaf het begin van dit tot nu toe slechte beursjaar jaar scoort de referentieportefeuille van deze strategie, ondanks de nogal vijandige beursomgeving, positief en duidelijk beter dan een spaarrekening.

Trefwoorden: Aandelen, Beheer, Beleggen, Invest4you, Vermogensbeheer,

Contact Invest4you - Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share