Karunagesprek

Door: Ohm Praktijk  22-03-2011
Trefwoorden: Gezondheidszorg, Persoonlijke Ontwikkeling, Personal Coaching

In de Boeddhistische psychologie gaat men er vanuit dat in ieder van ons een gezonde kern aanwezig is. Dat ieder mens van nature creatief en vindingrijk is en alles al in huis heeft om de eigen antwoorden te vinden.


De kunst is in contact te komen met deze gezonde kern. Dit kan door naar je innerlijke wereld te kijken in een gesprekssessie. Jij brengt een situatie, gevoel, klacht of iets in wat je bijv. als lastig ervaart. Samen kijken we hier met compassie naar. Waarbij ik spiegel wat ik zie. En met behulp van vragen en oefeningen krijgen we zicht op de eigen acties, reacties en patronen. Zo ontdek je wat zich in je afspeelt, wat er in je geest gebeurt, wat je denkt en voelt, en wat voor invloed dat heeft op jouw eigen levenssituaties.


Door deze gesprekssessies kan men vrij worden van gewoontepatronen, de gedachtestroom, het voortdurende commentaar in onszelf op onszelf en de wereld om ons heen. Als we daar werkelijk vrij van zijn, kunnen we ons volledig richten op het hier en nu.


Ik noem een gesprek opgezet vanuit de Boeddhistische psychologie: het Karunagesprek. Karuna is een woord uit het Sanskriet en betekent zoveel als: mededogen in actie. Dat is van waaruit de therapeut in deze Karunagesprekken werkt. Vanuit mededogen, zonder oordeel, uitnodigend, vragend de cliënt spiegelen. De inzichten ontstaan hierdoor als vanzelf bij de cliënt.

Trefwoorden: Alternatieve Zorg, Boeddhistische psychologie, CAM therapeut, Gezondheidszorg, Meditatie, Mental Coach, Natuurgeneeskunde, Personal Coaching, Persoonlijke Ontwikkeling,