Individuele counseling en coaching

Individuele counseling en coaching van Counselpraktijk Ouwerkerk

Door: Counselpraktijk Ouwerkerk  29-03-2011
Trefwoorden: Communicatie, Begeleiding, Persoonlijke Ontwikkeling

Counseling en Coaching
Counseling is een laagdrempelige vorm van individuele hulpverlening. Hierbij gaat het om gesprekken, waarin ondersteuning en begeleiding centraal staan. Doordat counseling pragmatisch van aard is, kan het je goed helpen in moeilijke of stressvolle situaties. De gesprekken zijn er op gericht om via het verkrijgen van inzicht, op een structurele manier te werken aan problemen. Tijdens de gesprekken wordt steeds jouw zelfoplossende vermogen aangesproken zodat je nu, maar ook later, in staat bent om je eigen leven op een positieve wijze te sturen.

Coaching is meer praktisch en gaat vaak over zaken zoals werk, geld, studie, carrière, huishouden enzovoort. Hierbij draait het vaak om het doel en de stappen daar naar toe. Omdat dit nogal actiegericht is, zitten aan coaching vaak meer opdrachten en oefeningen vast.

Een goede counselor kan naadloos overgaan van counseling naar coaching en andersom.

Inzicht
Een individueel counseltraject verschaft je inzicht in jezelf en zal je dus dichter bij jezelf brengen. Hierdoor ben je beter in staat om zowel de positieve als negatieve dingen die op jouw pad komen, aan te pakken.

Wat mag je van een counselor verwachten?

  • hij is een professionele hulpverlener die helpt om oplossinggericht te werken 
  • hij legt het accent op de vertrouwensrelatie tussen hem en de cliënt
  • hij respecteert het recht van de cliënt om zijn of haar eigen beslissingen te nemen
  • hij behandelt alles wat tussen hem en de cliënt plaatsvindt met respect en geheimhouding
  • hij analyseert en controleert regelmatig zijn eigen vaardigheden, ervaringen en praktijkvoering
  • hij misbruikt opleiding, vaardigheden, ervaring en positie van vertrouwen in emotioneel, seksueel of financieel opzicht niet

Het kennismakingsgesprek
Veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn voorwaarden voor een goed individueel proces. Ieder  traject begint daarom ook met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bekijken we of counseling en coaching gepaste oplossingen voor jou kunnen zijn en hoe het te volgen traject er uit ziet.

 

Trefwoorden: Assertiviteit, Begeleiding, Beweging, Coach, Communicatie, Crisis, Innerlijke Rust, Inzicht, Klachten, Loopbaankeuzes, Personal Coaching, Persoonlijke Ontwikkeling, Problemen, Stress, Werk