Relatietherapie op basis van counseling

Relatietherapie op basis van counseling van Counselpraktijk Ouwerkerk

Door: Counselpraktijk Ouwerkerk  29-03-2011
Trefwoorden: Relatietherapie, Relatie, Relatietherapeut

Relatieproblemen en relatietherapie
Binnen een relatie kunnen er diverse problemen ontstaan. Sommige mensen komen in een terecht. Er kunnen kleine irritaties optreden die langzaam maar zeker partners uit elkaar drijven. Ook kunnen of het drukke bestaan zijn weerslag hebben op je relatie en maak je te weinig tijd voor elkaar vrij. Je groeit langzaam uit elkaar en je twijfelt waarom je ooit bent gaan samenwonen of getrouwd bent. Je hebt het gevoel dat de en intimiteit is verdwenen. Daarnaast kan het zijn dat je moeilijk grenzen aan kunt geven en vaak voor de ander kiest i.p.v. tijd vrij te maken voor jezelf. Op het moment dat je er samen niet meer uit komt, kan relatietherapie (relatiecounseling) een uitkomst bieden.

Wat is het doel van relatietherapie?
- Inzichtelijk maken van de relatieproblemen die spelen
- Bestaande conflict(en) zo oplossen dat beide er tevreden over zijn
- Communicatie tussen partners verbeteren
- Handvatten geven zodat in de toekomst niet dezelfde relatieproblemen ontstaan

Uit elkaar of niet?

Het kan natuurlijk ook dat, ondanks de relatietherapie, een relatie gewoonweg niet werkt. Dan is het fijn om te weten dat je er alles aan gedaan hebt, en het inzicht hebt verkregen hoe alles nu precies is gelopen. Bovendien kan counseling ondersteunend zijn in de soms moeilijke tijden die aanbreken wanneer een relatie beeindigd wordt. (lees ook bij relatieproblemen)

Leren omgaan met ontrouw en overspel

Wanneer er sprake is van ontrouw of overspel, ontstaat er vaak een gespannen situatie. Het vreemdgaan kan jaloersheid, verdriet, claim gedrag, onrust en gebrek aan vertrouwen oproepen. Wanneer je besluit om toch samen verder te gaan kan relatietherapie je helpen om met deze emoties om te leren gaan.  


Emotionele ontrouw
Dit is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met iemand anders dan je partner en dit verborgen houden van je partner. Je kunt in dezelfde ruimte zijn als je partner en een emotionele affaire hebben met iemand anders. De mate van emotionele ontrouw varieert van “onschuldige” ontmoetingen bij de koffieautomaat op kantoor tot urenlange chat-sessies op internet.


Alleen of samen komen?
Je kunt alleen of samen komen. Dat hangt af van de situatie en wat jij of jullie fijn vinden. Wanneer je samen komt, gaan we op zoek naar een gemeenschappelijk doel om er vervolgens aan te werken. Belangrijk om te weten is, dat ik als counselor altijd onpartijdig ben zodat beide jullie eigen verhaal kunnen vertellen. Wanneer je liever alleen komt, is dit geen enkel probleem.

Het kennismakingsgesprek
Veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn voorwaarden voor een goed counselproces. Ieder  relatietherapie - traject begint daarom ook met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bekijken we of relatietherapie bij deze relatieproblemen een gepaste oplossing is en hoe het te volgen traject er uit ziet.

 

Trefwoorden: Relatie, Relatietherapeut, Relatietherapie