HAS KennisTransfer ontwikkelt kwaliteitssysteem achter het glutenvrij-logo

Door: Has Kennistransfer  03-04-2008
Trefwoorden: Gluten Coeliakie Glutenvrij Glutenintolerantie

Glutenintolerantie of coeliakie (spreek uit als: seuliakie) is een chronische darmaandoening en komt steeds vaker voor in Nederland. De symptomen lopen uiteen van buikpijn, hoofdpijn, diarree, tot gewrichtspijnen en bloedarmoede. Gluten komen voor in producten die tarwe, haver, rogge of gerst bevatten. Voor de hand liggen dus de bakkerijproducten, maar ook bakpapier, tomatenketchup, soepen of sauzen kunnen gluten bevatten.

Om de coeliakiepatiënt meer duidelijkheid te verschaffen, zijn glutenvrije producten in de winkel naast de claim GLUTENVRIJ, vaak gemerkt met het ‘crossed-grain’ logo. Dit logo is eigendom van de Britse Coeliakie Vereniging en is in Nederland in licentie bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Het ‘crossed-grain’-logo is internationaal bekend en wordt door consumenten als extra betrouwbare herkenning gezien.

Om de waarde van het glutenvrij logo te borgen, heeft de NCV HAS KennisTransfer in de arm genomen voor de ontwikkeling en het vastleggen van productiecriteria. Deze moeten vervolgens worden ingevoerd in een kwaliteitssysteem bij MKB bedrijven. Dit kwaliteitssysteem bevat de minimale eisen waaraan product en productieproces moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een licentie voor het gebruik van het glutenvrij-logo. In dit systeem zijn onder meer schoonmaakplannen, in- en uitgangscontroles en controle van de productspecificaties opgenomen. Alles wordt getoetst met behulp van een analysemethode die gebaseerd is op de door de Codex Alimentarius aangewezen R5-methode.

Het project van HAS KennisTransfer en de NCV is op een bijzondere manier tot stand gekomen. De ontwikkeling van het kwaliteitssysteem achter het glutenvrij-logo wordt namelijk gefinancierd door ongeveer tien producenten van glutenvrije producten in het Midden en Klein Bedrijf. Voor het bedrijfsspecifiek implementeren van het systeem kunnen de bedrijven gebruik maken van de door de overheid beschikbaar gestelde Innovatievouchers. De participanten staan zeer positief tegenover het project omdat zij allen groot belang hechten aan borging van het glutenvrije logo. Middels het glutenvrije kwaliteitssysteem kunnen zij hun consumenten de garantie bieden dat hun producten voldoen aan de vereiste standaardnormen. Het “crossed-grain symbool” staat borg voor de claim GLUTENVRIJ en moet dan minder dan 20 ppm (mg/kg) restgluten bevatten.

___________________________________________________________________________
Voor meer informatie kunt u terecht bij Brenda den Boogert, HAS KennisTransfer, Den Bosch (073) 692 36 37, [email protected] of http://www.haskennistransfer.nl

Trefwoorden: Gluten Coeliakie Glutenvrij Glutenintolerantie