Aantal mobiele dreigingen verdubbeld

Door: Kaspersky Lab  23-03-2011
Trefwoorden: Kaspersky, Cybercrime, Mobile Security

 

Populair Android-platform trekt aandacht van cybercriminelen

Moskou/ Utrecht, 23 maart 2011 - Gegevens van Kaspersky Lab tonen aan dat het aantal schadelijke, op mobiele apparaten gerichte programma’s tussen augustus 2009 en december 2010 meer dan verdubbeld is. In 2010 werden ten opzichte van het voorgaande jaar 65% meer nieuwe dreigingen ontdekt die gericht waren tegen mobiele apparaten; en aan het eind van 2010 bevatten Kaspersky Lab’s databases meer dan 1.000 varianten, afkomstig uit 153 verschillende soorten mobiele dreigingen.

Zoals aangegeven door Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst bij Kaspersky Lab en auteur van de analyse Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4, “groeide de lijst met platformen die het doelwit waren van kwaadaardige programma’s in 2010 aanzienlijk.”

De toenemende populariteit van het Android-platform heeft onvermijdelijk de aandacht getrokken van cybercriminelen. In augustus 2010 werd het eerste schadelijke programma gedetecteerd dat zich richtte op Android. Sindsdien is dit aantal gegroeid tot 15 programma’s uit in totaal 7 categorieën. Ook verschenen tijdens deze laatste rapportageperiode de eerste dreigingen met Apple's iPhone OS als doelwit. Deze infecteerden echter uitsluitend toestellen met een zogenoemde jailbreak. Deze iPhone hack stelt gebruikers in staat games en andere software van derden te installeren die niet afkomstig is van Apple. De meeste mobiele dreigingen blijven zich richten op het door een groot aantal mobiele apparaten ondersteunde Java 2 Micro Edition (J2ME) platform. Dit betekent dat niet alleen smartphones het risico lopen om geïnfecteerd te raken, maar ook standaard mobiele telefoons. Het op een na meest bedreigde platform is Symbian, met Python op de derde plaats.

“Het gebruik van SMS Trojans is voor cybercriminelen nog altijd de eenvoudigste en doeltreffendste manier om geld te verdienen. De reden hiervoor is vrij simpel: elk mobiel apparaat, of het nu een smartphone is of een basismobieltje, heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld van de eigenaar. Het is deze ‘directe verbinding’ waar criminelen actief misbruik van maken,” legt Denis Maslennikov uit.

Sinds 2010 is het versturen van vergoeding-gebaseerde sms-berichten niet meer de enige winstgevende methode voor virusschrijvers die op verschillende platformen gerichte dreigingen ontwikkelen. Andere illegale trucs zijn ook gebruikt, zoals het omleiden van gebruikers van mobiel internetbankieren naar phishing sites en het stelen van wachtwoorden die door banken naar mobiele telefoons worden gestuurd. Mobiele dreigingen zijn complexer dan ooit geworden, en omvatten de opkomst van mobiele bots en andere op afstand gestuurde software. Volgens Denis Maslennikov “betekent dit dat aanvallen op mobiele apparaten een volstrekt nieuw niveau hebben bereikt.”

Kaspersky Lab voorspelt een toename van het aantal zwakke plekken die in mobiele platformen worden aangetroffen, evenals een stijging van het aantal dreigingen voor Android en het voortgaand gebruik van verkorte nummers door cybercriminelen.

De volledige tekst van Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4 is te vinden op . Kaspersky Lab verleent toestemming voor het hergebruik van haar artikelen, op voorwaarde dat op de juiste wijze verwezen wordt naar de bron (vermelding van de auteur, het bedrijf en de oorspronkelijke publicatiebron).

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico’s als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in onder andere de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie zie of voor het laatste nieuws over internetbeveiliging, alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner.

Noot voor redacties:
Voor hoge resolutie beeldmateriaal en overige informatie kunt u contact opnemen met onderstaande contactpersonen

Kaspersky Lab

Tel. +31 (0)30 – 752 95 00

  

The Communication Force

Tel. +31 (0)23 – 56 56 850

Trefwoorden: Crimetrends, Crimeware, Cybercrime, Cybercriminaliteit, Kaspersky, Mobile Security,