Kaspersky Lab komt met tien praktische tips na laatste phishing-aanval op Facebook

Kaspersky Lab komt met tien praktische tips na laatste phishing-aanval op Facebook van Kaspersky Lab

Door: Kaspersky Lab  19-05-2009
Trefwoorden: Facebook, Antivirus, Kaspersky

Tips helpen gebruikers zich te wapenen tegen cybercriminaliteit

’s-Hertogenbosch, 19 mei 2009 – Naar aanleiding van de laatste phishing-aanval op Facebook komt Kaspersky Lab met tien praktische tips voor alle internetgebruikers om zich te wapenen tegen de dreiging van cybercriminaliteit. De internetbeveiligingsspecialist waarschuwt dat kwaadaardige code die via sociale netwerken wordt verspreid tien keer effectiever is, althans in termen van besmetting, dan malware die via e-mail wordt verspreid.

15 mei jongstleden was Facebook opnieuw het doelwit van een phishing-aanval. Bij dit soort aanvallen hebben cybercriminelen het voorzien op de identiteit van gebruikers en hun persoonlijke gegevens met de intentie hun slachtoffers geld afhandig te maken.

Eddy Willems, Security Evangelist van Kaspersky Lab Benelux, licht toe: “Gezien het fenomenale succes van Facebook, Hyves, Twitter en andere veelgebruikte sociale netwerken, mag het geen verbazing wekken dat deze netwerken de voortdurende aandacht hebben van cybercriminelen, en er zijn geen tekenen dat die dreiging afneemt. Bij een phishing-aanval worden gebruikers in de luren gelegd door iets wat op het eerste gezicht legitiem lijkt. Waakzaamheid en de juiste voorzorgsmaatregelen voorkomen dat gebruikers in die val lopen.”

Aanwijzingen suggereren dat kwaadaardige code die via sociale netwerken wordt verspreid tien keer zo effectief is in termen van succesvolle besmetting als malware die via e-mail wordt verspreid. Internetgebruikers zijn veel eerder geneigd om op een link te klikken die van een bekende afkomstig is dan op een link in een willekeurig spambericht. Kaspersky Lab heeft de laatste tijd een grote toename van phishing-aanvallen geconstateerd op de inlogpagina van Facebook. Cybercriminelen gebruiken het interne berichtensysteem van de site om korte berichten te versturen die bezoekers naar een website doorsturen die een exacte kloon is van het inlogscherm van Facebook.

Tien tips van Kaspersky Lab ter bescherming tegen phishing-aanvallen
• Maak een bladwijzer voor de inlogpagina van sites zoals Facebook of typ de url direct in de adresregel van de browser.
• Klik niet op links in e-mailberichten.
• Voer vertrouwelijke gegevens alleen op vertrouwde websites in.
• Controleer regelmatig uw bankrekening(en) en neem bij verdachte of onverklaarbare transacties contact op met de bank.
• Zoek naar kenmerken die een phishing-e-mail verraden:
- het bericht is niet aan u persoonlijk gericht;
- u bent niet de enige ontvanger;
- de aanwezigheid van spelfouten en slecht geconstrueerde zinnen.
• Installeer internetbeveiligingssoftware en zorg ervoor dat deze up-to-date is.
• Installeer beveiligings-patches.
• Wees voorzichtig met ongevraagde e-mail en/of IM-berichten.
• Wees voorzichtig met inloggen met Administrator-rechten.
• Maak back-ups van uw gegevens.

Willems sluit af met een waarschuwing: “Meldingen van zwendel zoals de meest recente aanval op Facebook maken gebruikers bewuster van het risico van cybercriminaliteit, maar hierbij moet wel worden aangetekend dat we het niet hebben over een op zichzelf staand incident: dagelijks ontdekken we meer dan 17.000 nieuwe internetbedreigingen.”

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico’s als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie: www.kaspersky.nl, http://www.viruslist.com of www.threatpost.com (alles over internetbeveiliging: alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner).

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie of hoge resolutiemateriaal neem contact op met onderstaande contactpersonen:

Kaspersky Lab
Marjon van Dinther
Tel. +31 (0)73 6154 851
[email protected]

The Communication Force
Nanda Bechtholt
Tel. +31 (0)23 - 56 56 850
[email protected]  

 
© 2009 Kaspersky Lab. De informatie in onderhavig document is onderhevig aan verandering zonder voorafgaande kennisgeving. Producten en diensten van Kaspersky Lab zijn gegarandeerd voor zover expliciete garanties worden afgegeven bij voornoemde producten en diensten. Niets in onderhavig document mag worden begrepen of worden opgevat als additionele garantie. Kaspersky Lab is niet aansprakelijk voor technische of redactionele onjuistheden of omissies in onderhavig document.

Trefwoorden: Antivirus, Cybercriminaliteit, Facebook, Kaspersky, Phishing, Sociale Netwerken