Kaspersky Lab rapport: 23% van de gebruikers creëert enorme gaten in online beveiliging

Door: Kaspersky Lab  12-11-2012
Trefwoorden: Internetbeveiliging, Anti Virus Software, Internetbeveiligingsoplossingen

   Er wordt ruim een maand gewacht met de installatie van een nieuw uitgebrachte browserupgrade  

Utrecht, 12 november 2012 – Met behulp van anonieme gegevens, verzameld via het op cloud-gebaseerde Kaspersky Security Network, analyseerde Kaspersky Lab, toonaangevend ontwikkelaar van oplossingen voor content- en netwerkbeveiliging, webbrowser gebruikspatronen van haar miljoenen klanten over de hele wereld, en deed daarbij een aantal alarmerende ontdekkingen.  

De belangrijkste bevindingen:
·          23% van de gebruikers draait oude of verouderde webbrowsers en creëert daarmee enorme gaten in de online beveiliging: 14,5% heeft de voorlaatste versie, maar 8,5% gebruikt nog steeds verouderde versies.
·          77% van de Kaspersky Lab-klanten gebruikt up-to-date browsers (de laatste of bètaversies).  ·          Na het verschijnen van een nieuwe browserversie duurt het ruim een maand voordat gebruikers de upgrade uitvoeren. Cybercriminelen kunnen binnen enkele uren misbruik maken van bekende browserkwetsbaarheden.  

Webbrowsers zijn de meest gebruikte programma's en geïnstalleerd op bijna elke computer. De meerderheid van de huidige cyberaanvallen is afkomstig van het web, gebruikmakend van zwakke plekken in de webbrowser-applicaties zelf, of van verouderde plug-ins in de browser. Daarom is het voor consumenten van groot belang om hun favoriete webbrowser actueel te houden met de nieuwste beveiligingsupdates en nieuwe beveiligingsfuncties.  

Aanvullende bevindingen:
·          Internet Explorer is de populairste browser onder Kaspersky Lab-gebruikers (37,8%), op de voet gevolgd door Google Chrome (36,5%) en Firefox (19,5%).
·          Het aandeel gebruikers met de meest recente versie geïnstalleerd (augustus 2012): Internet Explorer - 80,2%; Chrome - 79,2%; Opera - 78,1%; Firefox - 66,1%.
·          Overgangsperiode (tijd die nodig is voordat de meerderheid van de gebruikers is overgeschakeld naar de meest recente versie): Chrome - 32 dagen; Opera - 30 dagen; Firefox - 27 dagen.  

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is welke specifieke browserversies het meest worden gebruikt door klanten van Kaspersky Lab. Zoals hierboven aangegeven in onze belangrijkste bevindingen, blijkt uit onze statistieken dat 23% van de gebruikers niet de laatste versie van hun favoriete browser heeft geïnstalleerd. Van deze 23% heeft bijna tweederde (14,5%) de voorlaatste versie van een browser, terwijl de resterende 8,5% verouderde versies heeft draaien. Dit betekent dat bijna 1 op de 10 internetgebruikers een hopeloos verouderde webbrowser gebruikt om bankrekeningen en andere persoonlijke informatie te controleren.  

De meest opmerkelijke voorbeelden van verouderde browsers zijn Internet Explorer 6 en 7, met een gezamenlijk marktaandeel van 3,9%, wat wereldwijd neerkomt op honderdduizenden gebruikers. Aangezien drie browsers (Opera, Chrome en Firefox) vlak voor augustus 2012 werden bijgewerkt, werd hun updatesnelheid berekend. Dit wordt gedefinieerd als het aantal dagen dat de nieuwe browserversie nodig heeft om hetzelfde marktaandeel te bereiken als de vorige versie. Het kost een nieuwe versie vijf tot negen dagen om het marktaandeel van zijn voorganger te overtreffen, en ongeveer een maand voordat de meerderheid van de gebruikers is overgegaan.  

Wat betekent dit?
Dit onderzoek naar consumentenactiviteit laat duidelijk zien dat, hoewel de meerderheid van de internetgebruikers ijverig en tijdig hun webbrowsers bijwerkt, er ook nog steeds tientallen miljoenen gebruikers zijn die zich blootstellen aan dreigingen door deze cruciale applicaties niet te updaten.  

Hoewel dit rapport primair is gebaseerd op gebruikersgegevens van consumenten, dienen ook ondernemingen speciale aandacht te besteden aan de resultaten van dit onderzoek. Zo hebben consumenten meestal meer vrijheid bij het updaten van geïnstalleerde software zoals browsers. Omdat de mogelijkheden om updates te installeren voor werknemers beperkt zijn, is het gebruik van verouderde software een veel voorkomende en potentieel gevaarlijke praktijk in bedrijfsomgevingen. Kaspersky Lab biedt een efficiënte oplossing die het mogelijk maakt om updates van verouderde of kwetsbare software te ontdekken en toe te staan, in volledige overeenstemming met het beveiligingsbeleid.  

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux & Nordic, zegt hierover: "Ons nieuwe onderzoek schetst een alarmerend beeld. Terwijl de meeste gebruikers binnen een maand na het verschijnen van de update de overstap maken naar de meest recente browserversie, maakt ongeveer een kwart van de gebruikers deze overstap niet. Dit komt neer op miljoenen potentieel kwetsbare machines, die voortdurend worden aangevallen met behulp van nieuwe en bekende, van het web afkomstige, bedreigingen. Het belang van goede beveiligingssoftware, die in een kwestie van minuten kan reageren op nieuwe dreigingen, wordt hiermee extra onderstreept."  

Over het onderzoek
Het Kaspersky Security Network wordt gebruikt om in real time gegevens uit te wisselen tussen Kaspersky Lab-klanten en de experts van het bedrijf. Het helpt om snel nieuwe en onbekende dreigingen te detecteren en te blokkeren, maar wordt ook gebruikt voor het updaten van Kaspersky Lab's whitelisting-database. Deze bevat informatie over legitieme producten. De database wordt gebruikt om het proces van systeemscans te versnellen en informatie te leveren voor technologieën - Safe Money en Automatic Exploit Prevention - die expliciet legitieme en vaak aangevallen software beschermen. De verzamelde gegevens zijn volledig anoniem en representatief voor het werkelijke gebruik van legitieme software door Kaspersky Lab-klanten.  

Vanwege het strenge privacybeleid dat door de meeste bedrijven wordt afgedwongen, worden gegevens van corporate endpoints, waar Kaspersky Lab's beveiligingsoplossingen zijn geïnstalleerd, niet verzameld.    

Het volledige 'Global Web Browser Usage and Security Trends' rapport, inclusief tips over veilig browsen en aanbevelingen voor zowel consumenten als bedrijven, is hier beschikbaar.  

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab is 's werelds grootste niet-beursgenoteerde leverancier van endpoint beveiligingsoplossingen. Het bedrijf behoort wereldwijd tot de top vier leveranciers van beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers.* In de vijftien jaar van haar bestaan is Kaspersky Lab altijd een innovator geweest op het gebied van IT-beveiliging en biedt het effectieve digitale beveiligingsoplossingen voor consumenten, MKB-bedrijven en de enterprisemarkt. Het bedrijf is thans mondiaal actief in bijna 200 landen en gebieden en biedt wereldwijd bescherming aan ruim 300 miljoen gebruikers.  

* Het bedrijf stond als vierde genoteerd in de IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010. Deze klassering werd gepubliceerd in het IDC-rapport "Worldwide Endpoint Security 2012-2016 Forecast and 2011 Vendor Shares (IDC #235930, juli 2012). Het rapport classificeerde softwareleveranciers op basis van inkomsten uit verkopen van endpoint beveiligingsoplossingen in 2011.  

Voor meer informatie zie www.kaspersky.com/nl of www.viruslist.com voor het laatste nieuws over internetbeveiliging, alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner.

Trefwoorden: Anti Virus Software, Internetbeveiliging, Internetbeveiligingsoplossingen, Kaspersky Security,

Andere producten en diensten van Kaspersky Lab

30-07-2013

Eropuit met je ‘mobiele vrienden’

De juiste voorbereiding voor een dagje uit met het hele hightechgezin Utrecht, 30 juli 2013 – De kinderen hebben vakantie,


04-06-2013

Kaspersky Lab onthult ‘Operatie NetTraveler’, een wereldwijde cyberspionagecampagne gericht tegen ov

  Kwaadwillende NetTraveler Toolkit besmet 350 belangrijke slachtoffers voor gegevensdiefstal en –spionage   Utrecht, 4 juni 2013 – Vandaag heeft Kaspersky


22-05-2013

Kaspersky PURE 3.0 Total Security levert ultieme beveiliging voor alles wat je bewaart & doet op pc

  Bekroonde technologie beschermt je identiteit, wachtwoorden, financiële en persoonlijke gegevens   Utrecht, 22 mei 2013 – Pc's zijn uitgegroeid tot


14-05-2013

Kritische gegevens steeds vaker opgeslagen op smartphones

  Onderzoek Kaspersky Lab onthult: Bijna een derde van het Nederlandse MKB denkt dat gegevensverlies via smartphones aanzienlijke schade zal


17-04-2013

Kaspersky Lab presenteert ’s werelds eerste antivirusoplossing voor UEFI

Nieuwe oplossing voorkomt de uitvoering van ‘stealth malware’ op computers met UEFI   Utrecht, 17 april 2013 – Kaspersky Lab


17-04-2013

60% Nederlandse IT-managers heeft geen goed beeld van opgeslagen bedrijfsgegevens op privé apparaten

  Volgens onderzoek door Kaspersky Lab hebben MKB-bedrijven bescherming van intellectueel eigendom niet op orde   Utrecht, 17 april 2013 –


11-04-2013

Kaspersky Lab analyseert actieve wereldwijde cyberspionage-campagne gericht op online gaming-bedrijf

  Cybercriminele organisatie ‘Winnti’ compromitteert systemen van gaming-bedrijven, steelt intellectueel eigendom en digitale certificaten voor malafide praktijken   Utrecht, 11 april


15-03-2013

Nederlandse werknemers gemakzuchtig met rapporteren kwijtgeraakte apparatuur

  Onderzoek Kaspersky Lab onthult: Bedrijven worden te laat geïnformeerd over mogelijk lekken van bedrijfsgegevens   Utrecht, 15 maart 2013 –


14-03-2013

Kaspersky Lab presenteert nieuwe zakelijke beveiligingsoplossing tijdens Infosecurity.be

  Gratis snelle security check voor bezoekers     Utrecht, 14 maart 2013 – Op 20 en 21 maart aanstaande demonstreert Kaspersky


27-02-2013

Kaspersky Lab identificeert 'MiniDuke', een nieuw kwaadaardig spionageprogramma gericht op overheids

  Ontwikkelaars combineren geavanceerde "old school" technieken met nieuwe, onlangs ontdekte exploits in Adobe Reader om geopolitieke gegevens te verzamelen


13-02-2013

Kaspersky Lab Experts identificeren en rapporteren nieuwste Zero-day beveiligingslek in Adobe Flash

  Utrecht, 13 februari 2013 – Experts van Kaspersky Lab hebben onlangs een belangrijk zero-day beveiligingslek ontdekt in Adobe Flash


05-02-2013

Cyberpesten voor veel jongeren groot probleem volgens onderzoek Europese Unie

Tips en technologie om er iets aan te doen Utrecht, 5 februari 2013 - Werden ruzies vroeger op het schoolplein


31-01-2013

Kaspersky Endpoint Security for Business biedt geavanceerd beveiligingsplatform

Kaspersky Endpoint Security for Business biedt geavanceerd beveiligingsplatform om complexe en consumerized IT-systemen beter te helpen beveiligen Nieuwe editie voorzien


16-01-2013

Economische instabiliteit en cyberbedreigingen: de twee grootste gevaren voor bedrijven

  Utrecht, 16 januari 2013 – Bedrijven zien cyberbedreigingen als het op een na grootste gevaar na economische instabiliteit. Dit


14-01-2013

Kaspersky Lab identificeert Operatie "Red October", een geavanceerde cyberspionage-campagne

  Aanvallers creëerden unieke, zeer flexibele malware om geopolitieke inlichtingen te stelen van de computersystemen, mobiele telefoons en enterprise netwerkapparatuur