Veiligheid voor alles op Internet

Veiligheid voor alles op Internet van Kaspersky Lab

Door: Kaspersky Lab  06-02-2009
Trefwoorden: Kaspersky, Cybercrime, Mailware

‘Safer Internet Day’ komt eraan; beveiliging tegen cybercriminelen is essentieel op het Internet

Moskou/‘s-Hertogenbosch, 5 februari 2009 – Eén dag, één thema, veertig landen: Safer Internet Day 2009 op 10 februari 2009 onderstreept het belang van beveiliging op het Internet.

De dagen van zorgeloos surfen op het Internet zijn definitief voorbij. Online criminelen voeren steeds meer aanvallen uit op eindgebruikers en bedrijven van uiteenlopende grootte. Hun enige oogmerk: geld opstrijken. “Het tijdperk van de script-kids die wat aanrommelden met virussen en wormen, is voorbij. Hun plaats is ingenomen door goed georganiseerde cybercriminelen”, aldus Eddy Willems, IT Security Evangelist Kaspersky Lab Benelux. Volgens een recent onderzoek van het Forsa Instituut, in opdracht van de Duitse brancheorganisatie BITKOM (informatie- en telecommunicatie-industrie), zijn in 2008 bijna 4 miljoen Duitsers het slachtoffer geworden van cybercriminelen en heeft 7% van alle computergebruikers van 14 jaar en ouder een financieel verlies geleden op het Internet als gevolg van virussen, online veilingen en elektronisch bankieren. “Voorlichting over het huidige risico van cybercriminaliteit is van groot belang voor gebruikers van alle leeftijden”, vervolgt Willems. “Daarom vinden wij bij Kaspersky Lab de Safer Internet Day een geweldig initiatief.”

Veiligheid staat gelijk aan gedrag
Het is niet alleen het professionalisme van de cybercriminelen waardoor persoonlijke gegevens blootstaan aan risico’s; het is ook het gedrag van de gebruiker zelf waardoor de gevarenzone wordt betreden. Websites voor sociaal netwerken zijn een goed voorbeeld: online nieuwe vrienden maken is een leuke bezigheid, maar wat is de keerzijde van de medaille? Alles wat sterk aan populariteit wint, zoals social engineering en zelfs smartphones, heeft de bijzondere aandacht van cybercriminelen. “Sociaal netwerken staat sinds kort aan een serieuze dreiging bloot”, zegt Eddy Willems. “De gedachte erachter is simpel: de cybercrimineel steelt de identiteit van een online vriend en doet zich voor als deze persoon met als enig oogmerk een grotere groep mensen in het netwerk aan te vallen die vertrouwen stellen in voornoemde persoon. Dit is pure social engineering. Wil je jezelf hiertegen en tegen andere bedreigingen beschermen, dan is het niet alleen van belang altijd met de meest actuele versies van software te werken, maar ook met een allesomvattend beveiligingssysteem dat alleen door up-to-date internetbeveiligingssoftware kan worden geboden.”

Voor meer informatie over online beveiliging en deelname aan de ‘Safer Internet Movement’ verwijzen wij u naar http://www.saferinternet.org en http://www.digibewust.nl/SID2008. Hier vindt u ook een overzicht van alle activiteiten die in het kader van Safer Internet Day worden georganiseerd.

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico’s als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie: www.kaspersky.nl of http://www.viruslist.com (alles over internetbeveiliging: alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner).

Kaspersky Lab
Marjon van Dinther
Tel. +31 (0)73 6154 851
[email protected]

The Communication Force
Nanda Bechtholt
Tel. +31 (0)23 - 56 56 850
[email protected]  

Trefwoorden: Cybercrime, Kaspersky, Mailware