Een recessie, maar toch een hogere klanttevredenheid, meer klanten en een structurele omzetverhoging

Een recessie, maar toch een hogere klanttevredenheid, meer klanten en een structurele omzetverhoging van Sales Makelaar

Door: Sales Makelaar  13-03-2009
Trefwoorden: Verkoop, Acquisitie, Sales Outsourcing

Persbericht


’s-Hertogenbosch 12 maart 2009


Een recessie, maar toch een hogere klanttevredenheid, meer klanten en een structurele omzetverhoging?


Te weinig investeren in (professioneel) verkooppersoneel leidt tot een verlies binnen iedere organisatie. Met name nu de kredietcrisis het land in een diepe recessie heeft gebracht. Nederlandse bedrijven komen daarom dus in actie. Ze gaan het groeiende probleem radicaal te lijf onder het motto: zoveel mogelijk bezuinigen. Een voorbeeld hiervan is onder andere een personeelsstop, minder personele investeringen en een groter en uitgebreider takenpakket voor het vaste personeel.


Bedrijven die nauwelijks of niet meer investeren in verkooppersoneel gaan hierdoor zware tijden tegemoet. Op de lange termijn hebben ze een verhoogd risico om hun bestaande en nieuwe klantenbestand te zien slinken en zelfs kwijt te raken. In ons huidige informatietijdperk hoeft de klant namelijk nauwelijks meer geadviseerd te worden over prijzen, producten of diensten. Relatiebeheer is op dit moment dus het enige magische sleutelwoord dat tot succes zal leiden. Maar er zijn ook algemene gevolgen; verkoopgerichte bedrijven gaan op jacht naar de klanten van de concurrent, die niet of nauwelijks meer investeren in verkooppersoneel. En als men eenmaal een klant heeft binnengehaald, loopt men het risico de klant voorgoed kwijt te zijn.


Het verliezen van klanten en klantje pik, is te voorkomen door een gezonde balans te creëren in het verkoopproces. En om door voldoende en slim te investeren in het verkooppersoneel. Een gezonde balans betekent immers inspelen op de huidige behoefte van de klant: aandacht! Het relatiebeheer moet dus uiterst serieus worden genomen en dient door iedere verkoper de hoogste prioriteit te krijgen. Maar dit geldt ook voor de salesmanagers, backoffice, logistiek. Kortom, de hele organisatie. Daarnaast gaat het acquisitieproces onverminderd voort. En laat acquisitie nou net de meest tijdrovende activiteit zijn van het hele verkoopproces. Bovendien is de investeringsbereidheid door de huidige recessie bij bedrijven nu ver te zoeken.
Het is dus belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat acquisitie een te groot beslag legt op de kostbare tijd van de verkoper, aangezien het relatiebeheer al bijna een dagtaak vormt. Bovendien ervaren verkopers vaak een hoge drempel als het aankomt op acquisitie. Dit is de voornaamste reden waarom er bij de meeste organisaties nauwelijks acquisitie wordt gepleegd. Men heeft een top klantenbestand waar men de focus op legt, en nieuwe klanten worden alleen binnengehaald als de nood hoog is. En zelfs als de nood hoog is ontbreekt het de verkoper aan de benodigde motivatie. Een verkoper is immers geen acquisiteur, maar een relatiebeheerder. Hierdoor kan er zelfs een verlies – verlies situatie ontstaan. Er is geen aanwas meer van nieuwe klanten en de verkoper voelt zich niet meer gemotiveerd. De prospect wordt geen klant en de verkoper gaat op zoek naar een nieuwe werkgever. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen, dat het gat tussen marketing en verkoop in veel organisaties steeds groter wordt, waardoor overheadkosten stijgen en te weinig nieuwe klanten worden binnengehaald.


De vraag brand wellicht op uw lippen: waarom niet uitbesteden? Verkoopbureaus zijn immers acquisitie-experts bij uitstek. Bovendien kunnen ze samen met de salesmanager en verkopers als team de processen optimaliseren. Hierbij kan men denken aan handige tips over de samenstelling van het klantenbestand. Waardoor er een hoger rendement uit het nieuwe en bestaande klantenbestand gerealiseerd kan worden.


Een hogere klanttevredenheid, meer klanten en een structurele omzetverhoging. Wie wilt dit nou niet?


Wie hierover meer wilt weten kan u om te beginnen vrijblijvend contact opnemen met Bronkhorst Sales Solutions op tel: 073-8509684, of per mail: info@bronkhorstsalessolutions.com

Trefwoorden: Acquisitie, Sales Outsourcing, Verkoop, Verkoop Uitbesteden, Verkopen In Moeijlijke Tijden,