Het oude horloge ambacht

Het oude horloge ambacht van VandenBerg Watches

Door: VandenBerg Watches  30-11-2008
Trefwoorden: Markt, Passie, Horloge

HET OUDE AMBACHT
‘ Een horloge moet een verhaal hebben’
Achterin zijn strak en stijlvol ingerichte Haute Horlogerie aan de Verwersstraat in Den Bosch is het atelier van Willem van den Berg.
De kleinste schroevendraaiers, tangen, schroeven, wijzers, wijzerplaten en uurwerkmechanismen zijn er te vinden. ‘‘Hier, dit is een kopie van een zeventiende eeuws zakhorloge uit Hattum. Uit antieke onderdelen samengesteld.”
Liefde
Willem van den Berg pakt het kleinood voorzichtig op en legt het net zo voorzichtig weer neer. In alles straalt hij liefde voor zijn vak uit. De Bosschenaar is niet voor niets al ruim 45 jaar ambachtsman. Hij begon als restaurateur van onder meer antieke klokken.
Een torenuurwerk uit de vijftiende eeuw -een zeldzame, gotische klok- en de klok van het voormalige station in Den Bosch werden onder handen genomen door Van den Berg. Later legde hij zich toe op horloges. Hij behaalde bovendien de titel meester goudsmid.

Markt
Eind jaren negentig waren de hoogtijdagen. ‘‘Ik had zes mensen in dienst en het was altijd druk’’, aldus Van den Berg. Na 11 september 2001 stortte de antiekmarkt in, vertelt de ambachtsman. Maar niet alleen de aanslagen speelden een rol. ‘‘Steeds meer bedrijven, zoals modehuizen, verkopen horloges. Dan is er de opkomst van digitale en concurrentie van internet. Verder repareert een groot aantal merken in eigen atelier.
Vaak is dat in Zwitserland. Daar concentreert de markt zich”, aldus Van den Berg. De horlogemaker maakte moeilijke tijden mee, maar bleef trouw aan zijn vakgebied.
‘‘Ik heb niets met al die moderne horloges. Een horloge moet een verhaal hebben. Een horloge moet kunst, passie en emotie zijn.”
Juist die gedachte bracht Willem van den Berg op een uniek concept: hij bedacht het horloge Skyline. De eerste gelimiteerde serie heeft als thema ’s-Hertogenbosch.
Op de zijkant en in dit verfijnde uurwerk is de handgemaakte skyline van Den Bosch verwerkt.
Van den Berg: ‘‘Dit horloge straalt betrokkenheid, passie en ambacht uit. Het is een horloge voor liefhebbers. Een horloge met een verhaal en dat is precies wat ik wil.”
‘Ik heb niets met al die moderne quartzhorloges’

Een met passie, emotie én met de hand gemaakt horloge -in beperkte oplage- waarin de skyline van Den Bosch is verwerkt. Dat is het ant­woord van ambachtsman Willem van den Berg op een steeds moeilijker wordende markt.

Krant Kamer van KoophandelTrefwoorden: Emotie, Gelimiteerd, Handgemaakt Horloge, Horloge, Horlogebouwer, Horlogemaker, Horlogewinkel, Markt, Passie, Skyline Horloge, Unieke Horloges, Verhaal,