Boomschors mag wel op composthoop

Door: Den Ouden Groep  15-04-2011
Trefwoorden: Compost, Biomassa, Boomschors

Compost kun je ook zelf maken, door een vat of een composthoop bij te vullen met groente-, fruit- en tuinafval. De wormen staan te krioelen om aan de slag te gaan met de afvalresten. Niet alles uit de biomassa wat geschikt is voor de gft bak is toepasselijk voor de compost hoop thuis. De omstandigheid in de achtertuin is niet hetzelfde als bij een professioneel composteringssysteem.

Op de composthoop thuis mogen: Kleine stukjes boomschors, houtchips,  schillen, groente- en fruitresten, groenafval, notendoppen, keukenpapier, filterzakjes, bladeren, houtkrullen, dennennaalden, gras en onkruid.

Niet op de composthoop horen: Vlees, botten, gekookt voedsel, melkproducten, dierlijk afval, bewerkt hout, peuken en bespoten schillen. Het is raadzaam om onkruid en woekeraars niet op de composthoop te dumpen, want die zijn nog jaren later terug te vinden in de tuin.

Voldoende lucht en regelmatig omscheppen van de composthoop versnelt het composteringsproces, en zorgt voor een betere kwaliteit compost. Daarnaast kunnen compostversnellers zoals kalk en koemest het proces versnellen en zorgen voor een zeer goede kwaliteit compost. 

Trefwoorden: Biomassa, Boomschors, Compost, Houtchips