Partiële prothese

Partiële prothese van De Gebitten Centrale

Door: De Gebitten Centrale  02-06-2011
Trefwoorden: Tandarts, Kunstgebit, Gebit

 

Bij een partiële prothese wordt onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (een ‘plaatje’) en een basis van metaal ( een ‘frame’). Als een aantal tanden en kiezen ontbreekt , kunnen die worden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo’n plaatje is meestal beperkt. Daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigd die om de natuurlijke tanden en kiezen komen te zitten. Bij een frame vormt een metalen plaat één geheel  met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd. Bovendien heeft de kaak minder te lijden, zodat hij niet zo snel zal slijten.

Frame of een plaatje?

Een frameprothese is een constructie met metalen haakjes om de tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. In de tanden waar de haakjes eromheen komen, wordt een klein stukje weggeslepen , zodat het frame goed blijft zitten en het tandvlees zo min mogelijk wordt belast. Het frame is uitneembaar.

De partiële of gedeeltelijke prothese is volledig van kunststof gemaakt. Dit type wordt meestal  gebruikt als de rest van het gebit waarschijnlijk  binnen afzienbare tijd verloren zal gaan. Deze voorziening is relatief goedkoop, maar minder duurzaam door een grotere gevoeligheid voor breuk.  De kunststofprothese wordt ook wel gebruikt als noodvoorziening.

Trefwoorden: Gebit, Gebitsprothese, Kunstgebit, Partieel prothese, Tandarts, Tandtechniek,

Andere producten en diensten van De Gebitten Centrale

02-06-2011

M.R.A. anti-snurkapparaat

  Wat is snurken? Snurken Snurken ontstaat over het algemeen doordat de zachte weefsels van de mond/keelholte gaan trillen door


Implantaten van De Gebitten Centrale thumbnail
02-06-2011

Implantaten

  Het komt voor dat een kunstgebit, of alleen het gedeelte dat bestemd is voor de onderkaak, niet goed blijft


Klik gebit van De Gebitten Centrale thumbnail
02-06-2011

Klik gebit

  Door het slinken van kaakbot kan een prothese los gaan zitten. Het heeft dan niet meer voldoende houvast op


Kunstgebit van De Gebitten Centrale thumbnail
02-06-2011

Kunstgebit

Met een nieuwe gebitsprothese kunt u de wereld weer tegemoet lachen