Huis te koop? Tips & trucs

Door: Hofstede Makelaardij Franchise  25-08-2008

VEEN, 25 augustus 2008 – De Nederlandse huizenmarkt aarzelt. Gaan we weer groeien of blijft het huidige (prijs)niveau nog jaren in tact? Tot voor kort werd iedere woning relatief eenvoudig verkocht. Momenteel gaat het anders. Woningen staan weer wat langer te koop en regelmatig worden woningen onder de vraagprijs verkocht. Gunstig voor mensen die nu een woning willen kopen want er valt weer te ‘handelen’. Er is weer keus. Kortom, de markt verandert van een verkopers- in een kopersmarkt. Waar moet je als aspirant huizenverkoper goed op letten bij het te koop zetten van een woning?

Tip: zoek een goede makelaar
In tijden dat er weer echt verkocht moet worden is het raadzaam om een kwalitatieve makelaar in de arm te nemen. In ieder geval een die is aangesloten bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Tot een paar jaar gelden kon iedere “handige jongen” een huis verkopen. Immers, de kopers stonden in rijen opgesteld. Nu er echt weer verkocht moet worden heb je aanmerkelijk meer aan een vakman als bemiddelaar. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld een verkeerde prijsstelling. Stefan van Middelkoop, Hofstede Makelaardij in Gorinchem, daarover: ”Een foute start kun je jezelf niet permitteren. Een tussenwoning die enig onderhoud behoeft moet gewoon net even goedkoper in de markt gezet worden dan een die perfect is onderhouden. Zit je net wat te hoog dan verkoop je gewoon net niet. Een goede makelaar weet dat en heeft inzicht in de lokale markt. Hoe actiever de makelaar des te meer kennis van de markt en des te kleiner het risico van een verkeerde prijs. Logisch toch?“

Tip: zoek een makelaar met een groot bereik
Het lijkt zo eenvoudig, maar toch. Als minder mensen een koopwoning zoeken moet je als verkoper een groter gebied ‘afgrazen’ om een gegadigde voor je te koop staande woning te vinden. Maar hoe doe je dat nou? Van Middelkoop: “Nu de vraag wat terugloopt moet je als makelaar harder zoeken om kopers te vinden. Je hebt een groter bereik nodig. Met Hofstede Makelaardij hebben wij een netwerk in de regio opgebouwd van 7 makelaarskantoren. Mensen die bij ons hun woning te koop zetten staan automatisch in al die regio’s in de picture. En dat werkt. Omdat we met zeven kantoren zijn kunnen we ook onze eigen Hofstede WoonCourant uitgeven. Die valt bij wel 127.500 huishoudens, iedere twee weken, gratis op de mat. Een zeer krachtig verkoopmedium zoals alle woningen ook nog eens prominent op internet te koop staan. Onze Hofstede website kent een enorm aanbod van woningen waar je per plaats en per prijs heel eenvoudig doorheen stapt. Bovendien hebben we met die 7 kantoren 1 groot zoekersbestand opgebouwd waar een ‘makelaar op de hoek’ natuurlijk nooit tegenop kan.”

Tip: zorg dat je huis er gelikt bij staat
Je krijgt maar een kans op een eerste indruk. Zo is het ook met een bezichtiging van koopwoningen. Gegadigden kunnen zich vooraf moeilijk een voorstelling maken van wat hen te wachten staat. Een fris ogend, gezellig aangekleed huis doet veel meer dan wanneer het een rommeltje is.
Van Middelkoop: “Dat ouderwets bruine jaren 70 huis verkoopt gewoon moeilijker. Netjes schilderwerk, goed onderhoud van kozijnen, een leuke tuin, dat zijn allemaal ingrediënten die een huis beter doen verkopen. Zeg nou zelf: als je toch kunt kiezen en voor hetzelfde geld een fris ingerichte woning kunt kopen, welke kies je dan? Slijtage of een kaal sleutelgat geven bezoekers gelijk het gevoel dat ze een woning betreden met achterstallig onderhoud. Dat hoeft misschien helemaal niet zo te zijn, maar het gaat om de eerste indruk. Die moet goed zijn. Een lekker licht interieur in plaats van donkere toestanden toont gewoon veel frisser. Dat willen kopers zien, anders lopen ze gewoon door naar de volgende... “