Kredietcrisis uw vragen en antwoorden

Door: Hofstede Makelaardij Franchise  23-10-2008

Het nieuws dat de afgelopen weken al het andere nieuws naar de achtergrond verwees ging over de financiële crisis. Begonnen in Amerika infecteert het virus nu ook de Europese instellingen. Minister Wouter Bos van Financiën en de leiders van de G7 en de vijftien eurolanden zijn druk doende medicijnen uit te delen.

De WoonCourant geeft u antwoord op de vele vragen die consumenten hebben.

Waarom komen de regering en DNB met het plan om 20 miljard te geven aan financiële instellingen?
Ten eerste om te kunnen blijven concurreren met buitenlandse banken die ook van fondsen zijn voorzien. Maar de belangrijkste reden is dat Nederlandse banken en verzekeraars met dit geld de grootste klappen op kunnen vangen en dat ze kunnen blijven doen wat ze moeten doen om de economie te laten draaien: geld uitlenen aan consumenten, aan bedrijven en aan elkaar.

Waarop is die 20 miljard gebaseerd?
De Nederlandse staat kan dit bedrag relatief makkelijk aanwenden. We praten over 4% van het bruto binnenlands product. Het bedrag is ook een beetje in verhouding met buitenlandse banken. Een groter land als Groot Brittannië heeft 50 miljard ter beschikking gesteld.

Zijn banken en verzekeraars hier blij mee?
Dat zijn ze wel, maar ze laten het nog niet merken. Ze zeggen dat het zo goed met ze gaat dat ze het fonds niet nodig hebben.

Mijn vrouw en ik hebben een gezamenlijke spaarrekening. Hebben we dan allebei recht op 100.000 euro (of minder als er minder op staat, red.)?
Ja. De garantieregeling geldt per individu en per bank. De rekening moet dan wel officieel op beide namen staan. Soms hebben echtparen meer rekeningen bij een bank. Ook dan geldt dat echtparen maximaal twee keer 100.000 Euro per bank ontvangen. Echtparen die al hun spaargeld op een naam hebben staan, krijgen ook maar een keer uitgekeerd. Zorg dus voor een en/of rekening of voor twee spaarrekeningen.

Is de waarde van beleggingsfondsen ook verzekerd als de betreffende bank of verzekeraar omvalt?
Beleggingen vallen niet onder de garantieregeling. Dat hoeft ook niet, want u bent mede-eigenaar van dat fonds. Wanneer het fonds omvalt heeft u recht op de waarde van uw stukje. Bij een faillissement wordt dit buiten de boedel gehouden. In feite zijn beleggingsproducten dus gevrijwaard.

Is geld op een depositorekening van 1 jaar ook gegarandeerd?
Jazeker. De regeling geldt voor alle tegoeden, ook voor spaargeld dat langer vaststaat.

En geld op een betaalrekening?
Ja. Ook geld op een lopende rekening valt onder de regeling. Bedragen op verschillende rekeningen bij een bank moeten wel bij elkaar worden opgeteld.

Is het verstandig om een beleggingspolis die nog doorloopt, stop te zetten?
Meestal niet. Stopzetten is een dure zaak en levert weinig op. Kijk maar eens naar de boeteregeling.

Gaat de hypotheekrente omlaag nu de centrale banken de rente hebben verlaagd?
Dat zou wel moeten, maar voorlopig zijn banken nogal bang om geld te lenen. Als de rust op de financiële markten is weergekeerd, zal de rente op hypotheken naar alle waarschijnlijkheid weer dalen.

Bron: Hofstede WoonCourant