Lego-league kids op bezoek bij ASML

Door: ASML  06-11-2006
Trefwoorden: Lego-robot

Veldhoven, 4 november 2006 – In het kader van FIRST LEGO league 2006 bracht een groep van 50 kinderen met technische affiniteit een exclusief bezoek aan de cleanrooms van ASML. De jonge bezoekers nemen allen deel aan FIRST LEGO League 2006, de internationale robot-bouw-wedstrijd voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Het thema van dit jaar is ‘Nano Quest’. En waar kun je je beter een voorstelling maken van wat het betekent om te werken op de miljardste meter dan bij nanotech-lithografiebedrijf ASML?

Op de vraag hoe vond je het bij ASML antwoordde Timo Ravensbergen “Ik vond het super leuk. Mijn vader werkt bij ASML, nou weet ik precies wat hij doet.”

FIRST LEGO League is een stevige uitdaging voor de kinderen. Wereldwijd dingen er ruim 70.000 kinderen uit 32 landen mee naar de eerste plaats met een zelf ontworpen en gebouwde LEGO-robot. Bij ASML konden de jonge robottechnici zich inleven in het thema. Het bedrijf liet ze zien hoe klein een nanometer (een miljardste meter) eigenlijk is, en wat er voor nodig is om machines te maken die complete chips kunnen maken op het formaat van een zandkorrel.

Om de kinderen een goed beeld te geven van de materie, kregen ze eerst een introductiefilm te zien, toegespitst op de doelgroep, over hoe ASML computerchips maakt. Vervolgens trokken ze in de kleedsluis echte (kinder) cleanroom-pakken aan en mochten ze een kijkje nemen in de meest hightech-keuken van Nederland. Daar kregen ze uitleg bij lithografiemachines, een elektronenmicroscoop en de speciale Show & Tell demonstratie.

ASML draagt Stichting Techniekpromotie, die een coördinerende rol vervult bij de regionale LEGO League finales, een warm hart toe. Het bedrijf is zelf een enthousiast promotor van techniek onder jongeren en vond het een uitdaging om voor de groep kinderen een passende presentatie te verzorgen. De robotbouwers zijn wellicht de nanotechnologen en ASML-medewerkers van de toekomst.

Trefwoorden: Lego-robot