aardewerk - www.hsg-relatiegeschenken.com

aardewerk - www.hsg-relatiegeschenken.com van Hsg Relatiegeschenken

Door: Hsg Relatiegeschenken  14-03-2009
Trefwoorden: Relatiegeschenken, Aardewerk, Relatiegeschenk

Aardewerk is een verzamelnaam voor potten, tegels, kruiken, drinkbekers en schalen die gebakken zijn uit klei. De klei waarvan de voorwerpen die uit aardewerk bestaan zijn gebakken wordt gehaald uit een rivierbodem. Dit wordt nadat het gedroogd is gebakken, daardoor wordt het hard wordt en er aardewerk ontstaat.

Door de hoge temperatuur tijdens het bakken is de klei aan elkaar geklit en kan het aardewerk niet meer uit elkaar vallen als het in contact komt met water. Een voorbeeld van een goede soort klei is kaolien. Dit is een fijne, witbakkende klei.

Er bestaat ook minder goede klei die je niet met hoge temperatuur kan bakken. Bij gebruik van deze soort klei moet het werkstuk als het klaar is met een glazuurlaag bedekt worden om waterdicht te worden. Voor die laag gebruikt men lood- of tinglazuur. Bij een niet te hoge temperatuur smelt deze en vloeit het over het aardewerk. De glazuur is transparant of wit van kleur. Glazuren worden ook gebruikt om aardewerk van verschillende kleuren te voorzien.

Aardewerk wordt vaak in één adem uitgesproken met porcelein. Toch zijn aardewerk en porcelein niet hetzelfde. Ze onderscheiden zich door hun samenstelling aan grondstoffen. Aardewerk is samengesteld uit grove kleisoorten, terwijl porcelein vooral bestaat uit fijnere grondstoffen zoals veldspaat en porseleinaarde. Ook de baktemperatuur verschilt: aardewerk wordt op een lagere temperatuur gebakken dan porcelein. Hierdoor is porcelein harder en zelfs soms een beetje doorschijnend. Aardewerk is in tegenstelling tot porcelein minder hard en ondoorzichtig. Aardewerk neemt ook zeer snel vocht op. Dit kan echter worden voorkomen door een laagje glazuur op het aardewerk te maken.

Aardewerk is te koop in vele winkels, ook HSG heeft aardewerk in zijn collectie relatiegeschenken. Mokken, spaarvarkens en bakplaten die uit aardewerk zijn gemaakt vind je bij HSG.

Aardewerk bestaat al zeer lang, al duizenden jaren worden er potten in alle vormen en maten uit aardewerk gemaakt. Ook de Romeinen gebruikten klei en maakten hun stoofpotten uit aardewerk. Dit werk noemen ze een römertopf. Door de römertopf veel te gebruiken trekken de aroma’s van de gerechten in de schaal en dit zorgt voor een aparte smaak.

Klik hier om een offerte aan te vragen

Trefwoorden: Aardewerk, Relatiegeschenk, Relatiegeschenken