Zwembadafdekking, een nuttige investering?

Zwembadafdekking, een nuttige investering? van Pooltechnics

Door: Pooltechnics  27-06-2008

Een zwembad isoleren is net als bij een huis geen must, maar wel pure winst. Immers energie, de warmte, die al in het zwembad aanwezig is, moet behouden worden. Dus dit is een eerste belangrijke en vaak doorslaggevende reden om voor een afdekking te kiezen. Echter, er zijn meerdere en goede argumenten om een afdekking aan te schaffen. Wat te denken van het creëren van extra veiligheid voor mens en dier rondom uw zwembad? Ook het invallen van blad en vuil wordt tegengegaan doordat dit niet meer rechtstreeks in het water maar op de afdekking zal vallen. Ook de kosten voor het desinfecteren van het zwembadwater worden lager. Immers niet alleen water verdampt, waardoor verdampingswarmte verloren gaat, maar ook chloor en/of andere chemicaliën blijven door een afdekking langer in het zwembadwater.
Welke afdekking past in uw situatie het beste? Dat is mede afhankelijk van de gewenste functionaliteit en vorm van het zwembad. De zwembadafdekking gebruikt u telkens weer, jarenlang! De afdekking is direct zichtbaar en bepaalt daarom ook de vormgeving van uw zwembad. De afdekking geeft vorm en kleur aan uw zwembad en moet vaak bediend worden. Daarom is een goed werkend en passend systeem belangrijk in de uiteindelijke keuze van uw eigen zwembad.
We onderscheiden verschillende soorten zwembadafdekkingen met elk specifieke eigenschappen:
1. Noppenfolie
2. Schuimdekens (ThermoDeck en EcoDeck)
3. Veiligheidsafdekkingen (SafeDeck)
4. Volautomatische lamellen afdekkingen (HydroDeck)

1. Noppenfolie
Noppenfolieafdekkingen zijn lichtgewicht afdekkingen die op het water drijven.Ze zijn gemaakt van een transparante kunststof en soms voorzien van een versterkingsweefsel. Deze noppenfolieafdekking minimaliseert het warmteverlies en gaat verdamping tegen. Noppenfolie is in verschillende kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Noppenfolieafdekking is meestal voorzien van simpele handmatige oprolsystemen. Noppenfolieafdekkingen zijn gunstig geprijsd maar hebben een beperkte levensduur. De met lucht gevulde noppen beschadigen gemakkelijk en lopen dan vol water. Na 2 tot 3 jaar gaat de kwaliteit achteruit door de UV straling van de zon en door oververhitting wanneer de afdekking niet op het bad ligt. Bij sterke wind zijn deze afdekkingen moeilijk te bedienen.

2. ThermoDeck en EcoDeck schuimdekens
Een schuimdeken bespaart energie en chemicaliën, door het verdampingsverlies terug te dringen. Schuimdekens worden gemaakt van een hoogwaardig polyethyleen schuim, dat aan de bovenzijde is voorzien van een sterke toplaag. Aan de onderzijde is het schuim soms afgesloten met een extra folie om bacteriegroei in het schuim te voorkomen. Zo ontstaat een stijf materiaal dat goed op- en af te rollen is.
Een schuimdeken is ook een goede zwembadafdekking voor binnenbaden. In de afgedekte situatie ontstaat geen vocht meer, zodat de ontvochtigingsunit en de ventilatie kan worden uitgeschakeld. Tevens kan dan ook de haltemperatuur en de relatiever vochtigheid worden verlaagd. Hierdoor ontstaat een besparing op:
- De verwarmingskosten van de zwemhal, de ventilatielucht en het water.
- Het elektriciteitsverbruik van de ontvochtigingsunit en de ventilatoren.
- Het onderhoud aan gebouwen en apparatuur.
Doordat een schuimdeken geen zonlicht doorlaat wordt de algengroei beperkt. Schuimdekens kunnen handmatig of semi-automatisch bediend worden.

ThermoDeck; de veelzijdige kwaliteitsafdekking
ThermoDeck is een drijvende, isolerende schuimafdekking van topkwaliteit, die het gebruik van energie en chemicaliën aanzienlijk terugdringt en het onderhoud vermindert.  De fraaie oprolsystemen (Duo, Duo Plus, DuoMatic en DuoMatic Plus) combineren een mooie vormgeving met hoogwaardige techniek. Het op en afrollen is mogelijk door middel van een inklapbare handslinger of een draadloze afstandsbediening.

EcoDeck; de functionele, economische afdekking
EcoDeck is een isolerende afdekking, vervaardigd uit een lichtgewicht PE-schuim met een beschermende toplaag. Door het lage gewicht van EcoDeck kan voor eenvoudige rolsystemen (Mono, MonoMatic) gekozen worden. Naast het rolsysteem gemonteerd op de badrand bestaat er een mobiele versie (Mono Mobiel)die het mogelijk maakt de afdekking te verrijden. Op- en afrollen is mogelijk met een motoraandrijving of met een inklapbare handslinger.


3. Een SafeDeck veiligheidsafdekkingen
Zwembaden vormen een groot risico voor kleine kinderen en dieren. Het is daarom belangrijk om kleine kinderen rond het zwembad goed in de gaten te houden. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt, die de veiligheid rondom het zwembad vergroten. Denk aan afrasteringen, alarmsystemen en veiligheidsafdekkingen. Hiervan is de veiligheidsafdekking het meest succesvolle middel om te voorkomen dat kinderen verdrinken in het zwembad. Veiligheidsafdekkingen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een veel verkochte uitvoering bestaat uit sterke aluminium profielen die op de badrand rusten. Hiertussen wordt een sterk met polyester versterkt doek gespannen. De afdekking wordt door middel van spanbanden op het terras verankerd. In een aantal landen bestaat wetgeving, die de veiligheid van zwembaden regelt. Bijvoorbeeld in Frankrijk zijn eigenaren van zwembaden aansprakelijk voor ongelukken in hun zwembad als het niet is beveiligd met een gecertificeerd systeem. Vele Europese producenten van zwembadafdekkingen laten hun afdekkingen certificeren volgens de Franse wet NF-P 90-308. Dit keurmerk betekent, dat een zwembad, dat correct is afgedekt met deze afdekkingen, veilig is voor kinderen tot 5 jaar.

SafeDeck, de veilige zwembadafdekking
Een SafeDeck afdekking drijft niet op het water, maar ligt op de zwembadrand door middel van aluminium draagprofielen. Een SafeDeck beschermt goed tegen invallend vuil en een veilig afgedekt zwembad. SafeDeck bestaat uit een sterk polyesterweefsel, dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. SafeDeck Plus bestaat uit een licht, waterdoorlatend netmateriaal.

4. HydroDeck Volautomatische lamellen afdekking
Een HydroDeck lamellenafdekking bestaat uit losse pvc of polycarbonaat lamellen die in elkaar gehaakt worden en dan een groot en sterk geheel vormen. Een lamel bestaat uit verschillende luchtdichte kamers die door middel van een einddop afgedicht worden. De productie van een lamellenafdekking is altijd maatwerk. Niet alleen de lamellen maar ook de montage wordt volledig afgestemd op het zwembad en de technische mogelijkheden. Lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat ze goed ingepast kunnen worden in de omgeving van het zwembad. Naast gekleurde lamellen zijn vooral de solarlamellen een groot succes. Solarlamellen vangen zonnewarmte op: de bovenlaag is transparant en laat de warmte door, de onderlaag is zwart en wordt warm. Deze warmte wordt doorgegeven aan het water. Door de toepassing van solarlamellen wordt het bijverwarmen van het zwembad in veel gevallen overbodig en wordt het zwemseizoen verlengd.

HydroDeck heeft alles:
Volautomatische bediening, veiligheid, verwarming, isolatie en fraaie inbouwopties. De sterke lamellen verschaffen veiligheid en isolatie. Solarlamellen zorgen voor een goede, milieubewuste verwarming van het water. HydroDeck afdekkingen kunnen met behulp van pasklare in- en opbouwsystemen perfect worden ingepast in de omgeving van het zwembad. Als bediening kan gekozen worden voor een eenvoudige sleutelschakelaar of een draadloze afstandsbediening.

Energiebesparing:
Buitenbad
Het afdekken van het wateroppervlak maakt het verdampingsverlies nihil. Afdekken met een goed isolerende afdekking vermindert ook de convectie- en uitstralingsverliezen. Afdekken met solarlamellen laat zonnewarmte toe en geeft energiewinst. Zoals grafiek 1 laat zien, verminderen de verwarmingskosten met een lamellenafdekking met 50 – 80%. En met solarlamellen wordt bijverwarming normaliter overbodig.
Binnenbad
In de afgedekte situatie ontstaat geen vocht meer, zodat de ontvochtigingsunit en ventilatie kan worden uitgeschakeld. Tevens kan dan ook de haltemperatuur en de relatieve vochtigheid worden verlaagd (zie grafiek2).
Hierdoor bespaart u op:
- De verwarmingskosten van de zwemhal, de ventilatielucht en het water;
- Het elektriciteitsverbruik van de ontvochtigingsunit en de ventilatoren;
- Het onderhoud aan de gebouwen en de apparatuur.

Verwarming:
Solarlamellen hebben afhankelijk van de geografische ligging voldoende capaciteit om hoge watertemperaturen te bereiken. Normaliter kan bijverwarming dan ook vervallen en kan het zwembad met duurzame energie voldoende verwarmd worden. Ook op minder zonnige dagen zorgt de infrarode straling in diffuus licht voor warmte.
Solarlamellen zijn verkrijgbaar in 2 materialen: PVC of Polycarbonaat. In Noordeuropa met minder UV belasting voldoet PVC. In zuidelijke regio’s of landen met strenge winters is Polycarbonaat de beste keuze.
Grafiek 3 geeft inzicht in het functioneren.

Bediening:
Lamellenafdekkingen worden meestal bediend door motoraangedreven rolsystemen. Door middel van één druk op de knop rolt de afdekking automatisch op en af. Binnen enkele minuten is het zwembad gereed voor gebruik. Het rolsysteem kan op twee manieren gemonteerd worden: Op het terras of in het bad. Met pasklare inbouwconstructies wordt het rolsysteem volledig geïntegreerd in de bodem of wand van het zwembad. Zo onstaat een veilig en perfect afgewerkt systeem.
Opbouw-rolsystemen zijn er in meerdere uitvoeringen van eenvoudige vrij opgestelde rollen tot degelijk en fraai uitgevoerde zitbanken.

Veiligheid:
Lamellen hebben een hoog drijfvermogen en vormen zo een veilige afdekking voor kleine kinderen. Lamellenafdekkingen, mits gecertificeerd en op de juiste wijze geïnstalleerd, voldoen aan de Franse veiligheidsnorm NF-P 90-308.

Verminderd onderhoud:
Door het afdekken van het zwembad met een lamellenafdekking wordt het zwembad afhankelijk van de watercirculatie ook minder vervuild. Doordat het onder de lamellen donker is wordt de algengroei en ook het chemicaliëngebruik sterk verminderd.

Een zwembadafdekking is dus een zeer belangrijk product om optimaal van het zwembad te kunnen genieten. Een goed functionerende afdekking zal het plezier in het zwembad verhogen, het onderhoud verminderen en de energiekosten beperken. Een zwembadafdekking is direct zichtbaar en bepaalt daarom ook het aanzicht van het zwembad in de tuin.
De aanschaf van een zwembadafdekking vereist de volledige aandacht van alle betrokken partijen: de zwembadeigenaar, de zwembadbouwer en de distributeur. De zwembadbouwer moet de zwembadeigenaar attent maken op het nut en de noodzaak van een zwembadafdekking. De distributeur moet een totaalpakket aanbieden zodat elk type zwembad voorzien kan worden van de juiste afdekking. Ondersteuning en advisering van de distributeur is hierbij een vereiste. Door het in kaart brengen van de eisen die gesteld worden aan de afdekking (veiligheid, isolatie, verwarming etc) , het beschikbare budget in combinatie met de vereiste kwaliteit en levensduur kan de juiste afdekking voor elk zwembad gekozen worden.

Pooltechnics ontwikkelt sinds 1978 hoogwaardige afdekkingen voor zwembaden, zowel voor de particuliere als de commerciële markt. Hierbij staan energiebesparing en veiligheid centraal. De ontwikkeling en productie van de zwembadafdekkingen en zonne-energie systemen vindt plaats in Waalwijk (Nederland).


Pooltechnics
Sluisweg 30/A
5145PE Waalwijk
t. +31 (0)416.561.888
f. +31 (0)416.561.541
[email protected]
www.PoolTechnics.nl