Heeft u noodsignalen aan boord?

Door: Sedw Watersport  14-05-2009
Trefwoorden: Verzekering, Gps, Boot

Heeft u noodsignalen aan boord?
14 mei 2009

Noodsignalen voor de watersport
Noodsignalen, watersportvuurpijlen ofwel pyrotechnische materialen moeten aan boord zijn. Noodsignalen zijn vaak de laatste middelen die worden ingezet om contact te leggen met de buitenwereld. Het is beslist niet zo dat na aanschaf van een pakket noodsignalen er niet meer naar omgekeken moet worden. Noodsignalen zijn gemiddeld 3 jaar houdbaar. Noodsignalen zijn er in vele soorten, maten en kleuren.
| Noodsignalen in webwinkel Watersportmanak |
http://www.watersportalmanak.nl/formulier/nicosignal-watersport-noodsein

Rode noodsignalen
Rood wordt in de watersport gebruikt als noodsignaal en kan voor korte- maar ook voor lange afstand bedoeld zijn. Afhankelijk van het projectiel schiet het meteen naar een grote hoogte, 120 tot 300 meter, en kan daar zelfs enige tijd aan een parachute blijven hangen. Het wordt ingezet als alle andere communicatiemiddelen geen effect meer hebben.

Witte noodsignalen
Wit wordt in de watersport gebruikt om te waarschuwen. Een voorbeeld kan zijn als alle navigatieverlichting door een stroomstoring is uitgevallen om zo de rest van de scheepvaart te waarschuwen voor de mogelijkheid van een aanvaring.
| navigatieverlichting |
http://www.watersportalmanak.nl/artikel/varen-bij-nacht/

Oranje noodsignalen
De kleur oranje zien we terug in rooksignalen en handstakellichten. Deze worden ingezet om uw positie kenbaar te maken aan de hulverlening die op zoek is naar u.

Diverse pakketten voor de watersport
Noodsignalen zijn verkrijgbaar in pakketen die vaak waterdicht zijn verpakt in containers. Ook is de inhoud van deze container aangepast aan uw vaargebied. Van kleine pakketten voor het binnenwater tot supergrote containers die voldoen aan de Offshore Racing Counsel en de Royal Ocean Racing Club. Ook is er het zogenaamde radarnoodsignaal verkrijgbaar. Deze schiet naast een rode lichtkogel ook enkele pakketten stroken de lucht in die langere tijd zichtbaar zijn op de radar.

Lees de gebruiksaanwijzing tijdig
Lees de gebruiksaanwijzingen goed door en stel dat niet uit tot het water u al aan de lippen staat. Let ook op de houdbaarheidsdatum. Het afsteken van oud materiaal kan gevaarlijk zijn. Houd het pakket buiten het bereik van kinderen. Voor sommige seinpistolen is een wapenvergunning vereist.

Misbruik wordt bestraft
Het voor de fun afsteken van dit soort signalen is verboden en brengt soms kostbare reddingsacties voor niets op gang. Veel autoriteiten knijpen een oogje dicht op 31 december om 24.00 uur.

Opsporingsjoon
Bij een MOB (man over boord) moet u de drenkeling goed in zicht te houden. Vooral op een onstuimige zee is men iemand snel uit het zicht kwijt. Natuurlijk drukt u de MOB-knop op de GPS onmiddellijk in. Maar ook gaat de joon over boord. Een joon is eigenlijk een grote dobber en dient als markeerpunt in het water. Deze staak met drijvers steekt meestal 2 meter boven het wateroppervlak uit en is vaak voorzien van een toplicht dat automatisch wordt geactiveerd. Meestal gaat hij verbonden aan enkele meters lijn aan een hoefijzerreddingsboei het water in. Ook is hij voorzien van seinvlag O(Oscar) om andere schepen te waarschuwen voor een MOB. Een klein drijfanker zorgt er voor dat hij niet snel van zijn plaats wordt geblazen. Zeegaande wedstrijdschepen moeten volgens IOR-regels een opsporingsjoon aan boord hebben.


Origineel artikel
http://www.sedwwatersport.nl/Nieuws_Nieuwsberichten_I.htm
http://www.antarisfinanceandinsurance.com/Nieuws_Nieuwsberichten_I.htm
http://www.watersportalmanak.nl/artikel/noodsignalen

SEDW Watersportverzekeringen

Trefwoorden: Afstand, Boot, Drenkeling, Gps, Handstakellichten, Ior, Materialen, Mob, Mob-knopm Hoefijzerreddingsboei, Navigatie, Noodsignalen, Opsporingssjoon, Oranje, Paketten, Parachute, Pleziervaartuig, Projectiel, Pyrotechnische, Rode, Rooksignalen, Scheepvaart, Seinvlag, Stroomstoring, Vaartuig, Verzekering, Vuurpijlen, Watersport, Watersportvuurpijlen, Wedstrijdschepen, Witte, Zee,