Amvest zet forse groeistrategie in

Door: Amvest  27-01-2006
Trefwoorden: Bouw, Vastgoed

AMSTERDAM – Vastgoedonderneming Amvest breidt de komende jaren haar portefeuille fors uit. Door de ontwikkelingspijplijn van circa 1,5 miljard euro is een jaarlijkse aanwas met ongeveer 1.250 nieuwe huurwoningen langjarig verzekerd. In 2005 ging Amvest voor 375 miljoen euro nieuwe investeringen aan, wat overeenkomt met circa 1.800 woningen.

Volgens Menno Maas, algemeen directeur van Amvest, is nu het moment aangebroken om de woningportefeuille substantieel uit te breiden. “Door hoge desinvesteringen is de portefeuille de afgelopen jaren sterk vernieuwd en voornamelijk in de randstad en haar flanken gealloceerd. Daarnaast werd de ontwikkelingspijplijn fors uitgebreid en kent de huurwoningmarkt een sterk groeiende vraag. Ook onze aandeelhouders PGGM en Aegon willen hun allocatie van beleggingsmiddelen in Amvest verder uitbreiden”, aldus Maas.

De komende drie jaar zal Amvest aanzienlijk minder desinvesteren dan de afgelopen jaren. In plaats van circa 1.000 woningen per jaar wordt het verkooptempo verlaagd naar circa 400 à 500 woningen per jaar. Tezamen met een jaarlijkse nieuwbouwproductie van circa 1.250 woningen, groeit de Amvest-portefeuille met 800 à 1000 woningen per jaar. Eind 2008 zal de Amvest-portefeuille ongeveer 22.000 woningen tellen. De groei van de Amvest-portefeuille wordt op vier manieren gerealiseerd. Allereerst zijn en worden een groot aantal turnkey projecten van derden verworven. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer Babylon/Den Haag (168 woningen), Ypenburg-Centrum (274 woningen), Zalmhaven/Rotterdam (198 woningen). Daarnaast werkt Amvest, vaak met partners, aan een aantal grootschalige gebiedsontwikkelingen als Bergse Haven/Bergen op Zoom (2.700 woningen), Westpolder/Berkel en Rodenrijs (2.700 woningen) en bijvoorbeeld Strijp R/Eindhoven (750 woningen).

Door haar grondposities is Amvest voor de middellange termijn een belangrijke speler op de nieuwe generatie uitleglocaties, zoals Rijnenburg, Zuidplaspolder, Valkenburg en Almere-Oost. Als laatste manier verwacht Maas veel van nieuwe markten als de samenwerking met corporaties en de ontwikkeling van woningconcepten voor senioren en zorg. “Wij verwachten op termijn te kunnen deelnemen in de nieuwe commerciële dochterbedrijven van de woningcorporaties. Ook een speciaal fonds voor woningen met zorgdiensten zal in de toekomst een interessante beleggingspropositie blijken”, aldus Maas.

Amvest heeft geen plannen in het buitenland te investeren

Trefwoorden: Bouw, Vastgoed