Ondanks orkanen blijven premies brandverzekeringen dalen

Door: Aon Nederland  15-04-2006
Trefwoorden: Verzekeringen, Finance, Brandverzekering

Aon Global Market Property Tracker: Sterke verschillen Verenigde Staten en Europa

Global Market Property Tracker
Londen / Rotterdam, 6 april 2006 – Ondanks meerdere natuurrampen, blijven de tarieven van zogenaamde brandverzekeringen* dalen in Europa. Dit blijkt uit de eerste Global Market Property Tracker van Aon, risicoadviseur en verzekeringsmakelaar. De Verenigde Staten vormen een uitzondering: daar zijn de tarieven juist wel gestegen. Nederlandse multinationals betaalden in het eerste kwartaal van 2006 gemiddeld 20% minder premie ten opzichte van 2005.

In 2005 daalden de gemiddelde premies voor brandrisico’s wereldwijd met zo’n 14% tot 17%. Als gevolg van de orkanen Katrina, Rita en Wilma stegen de premies in de VS juist met 47%. Aon verwacht dat in deze markt de premies dit jaar verder zullen stijgen, vooral voor bedrijven die vanwege hun geografische ligging kwetsbaar zijn voor natuurrampen, zoals orkanen en overstromingen. Voor de Europese markt ligt dat anders. Daar verwacht Aon dit jaar een verdere daling van de verzekeringspremies, waarbij het laagste punt mogelijk pas eind 2007 bereikt zal worden.

Oliver Schofield, directeur Aon’s Global Property Practice Group: “We zien een duidelijke scheiding ontstaan tussen risico’s binnen de VS en daarbuiten. We verwachten dat dit een belangrijk kenmerk van de wereldwijde markt blijft in het komende jaar. Meteorologen voorspellen dat 2006 opnieuw gekenmerkt zal worden door een bijzonder actief orkaanseizoen en stellen dat de gebieden rondom de Atlantische Oceaan de komende 10 jaar rekening moeten houden met een verhoogde kans op stormen. Als deze verwachtingen uitkomen, dan is het mogelijk dat de huidige grote verschillen tussen de premies in Europa en de VS weer afnemen. Een blijvende schadelast als gevolg van orkanen de komende jaren, zal namelijk een sterk effect hebben op de hele wereldmarkt voor verzekeringen. Het betekent dat ook de Europese markt zal verharden en premies zullen stijgen.”

De premiedalingen in Europa verschillen per land. Op basis van de verlengingen van de verzekeringscontracten per 1 januari 2006, constateert Aon dat de gemiddelde premiedaling voor multinationals in Frankrijk in het eerste kwartaal van 2006 zo’n 10% bedroeg. Voor Duitse bedrijven constateerde Aon een premiedaling van 15%. Scandinavië kreeg te maken met een daling van 10% tot 15% en de UK met een daling van 5% tot 30%. Ook Nederlandse multinationals kregen te maken met een aanzienlijke daling (20%). Deze premiedalingen worden volgens Aon onder meer veroorzaakt door sterkere concurrentie in de Europese markt en eerdere premiestijgingen.

* Onder de term ‘brandverzekeringen’ vallen onder meer onroerend goed, inventaris, machines en goederen.

Trefwoorden: Brandverzekering, Finance, Schadeverzekering, Verzekeringen

Contact Aon Nederland

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share