Duizenden computers plat

Door: DigiProfs Computersupport  10-11-2008
Trefwoorden: Computerhulp, Pc Hulp, Antivirus Software

Computerhulp aan huis specialist DigiProfs wordt momenteel overstelpt met telefoontjes van particulieren en bedrijven met vastgelopen computers. Het probleem bestaat sinds zondag 9 november en wordt veroorzaakt door een ingreep van het antivirus programma AVG.

“Er heerst grote paniek bij de mensen die ons bellen”, aldus Roger Gösele van DigiProfs. 'Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. We worden gebeld door particulieren, winkels, tankstations en bedrijven die zich geen raad weten zonder computer. Er kan niet gewerkt worden, PIN automaten doen het niet en men kan niet telebankieren.
Sinds zondag zijn er duizenden meldingen binnengekomen en op dit moment zijn er van DigiProfs in heel Nederland ruim 200 man bezig met het helpen van de slachtoffers. In heel Nederland moeten er tienduizenden particulieren en bedrijven getroffen zijn.'

Het antivirus programma herkent ten onrechte een virus op de computer en verwijdert vervolgens een Microsoft systeembestand. In vaktermen spreekt met van een False Positive. De melding die men krijgt is dat het antivirusprogramma een Trojan Horse heeft gedetecteerd en deze onschadelijk maakt. Maar hierbij wordt een belangrijk Microsoft bestand verwijderd. Als gevolg hiervan kan de computer niet meer opstarten en blijft deze in het opstartprogramma hangen.

Om het probleem te verhelpen zal een computer specialist ingeschakeld moeten worden. Het probleem is in korte tijd op te lossen en heeft gelukkig geen nadelige effecten voor de computer.
Gebruikers van het AVG antivirusprogramma die niet getroffen zijn, wordt geadviseerd vandaag een nieuwe update van het programma te installeren en als de melding komt: “Trojan Horse PSW banker4' deze te negeren. Bij twijfel wordt geadviseerd contact op te nemen met een computer specialist.

Trefwoorden: Antivirus Software, Antivirusscanner, Computerhulp, Digiprofs, Pc Hulp,

Contact DigiProfs Computersupport

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share