Stora Enso wordt enige producent van gestreken houthoudend papier in Latijns Amerika

Door: Stora Enso Nederland  23-08-2006
Trefwoorden: Papierproductie

Groep verwerft bedrijfsmiddelen van International Paper in Brazilië

Stora Enso Oyj beursbericht 22 augustus 2006 09:00 GMT

Stora Enso heeft een overeenkomst gesloten voor de aankoop van honderd procent van de aandelen van Vinson Indústria de Papel Arapoti Ltda. en Vinson Empreendimentos Agricolas Ltda. van International Paper. De transactie omvat een papierfabriek voor de productie van gestreken houthoudend papier (205.000 ton jaarlijkse capaciteit), een houtzagerij (jaarlijkse capaciteit 150.000 m3 gezaagd hout) en ongeveer 50.000 hectare land waarvan circa 30.000 hectare productieplantages. (Deze bedrijfsmiddelen waren voorheen eigendom van Inpacel - Indústria de Papel Arapoti Ltda. en Inpacel Agroflorestal Ltda., dochterondernemingen van International Paper.)

De geschatte waarde van de ondernemingen is USD 415 miljoen (EUR 324 miljoen) waarvan ongeveer de helft toe te rekenen valt aan de papierbusiness, inclusief belastingtegoeden van USD 10-15 miljoen, en de andere helft aan de houtzagerij en de plantages. Dit staat gelijk aan een overnamebedrag van circa USD 1.100 (EUR 860) per ton papiercapaciteit. Naar verwachting zal de transactie worden voltooid in het derde kwartaal van 2006, afhankelijk van de gebruikelijke sluitingscondities.

De overname van International Paper's business voor gestreken houthoudend papier in Brazilië ondersteunt Stora Enso's bestaande strategie voor de nieuwe groeimarkten. "Het strategische doel van deze overname is versterking van onze aanwezigheid in de Latijns Amerikaanse markt door de productie van papier in Brazilië. Dit zal onze business voor tijdschriften- en krantenpapier in Latijns Amerika krachtig verstevigen en hem uitbreiden naar nieuwe markten. Met deze aankoop zullen we in Latijns Amerika de enige producent worden van gestreken houthoudend papier," zegt CEO Jukka Härmälä.

De verworven ondernemingen bevinden zich in Arapoti, in de staat Paraná, vlakbij belangrijke markten. In 2005 hadden de bedrijven netto verkopen van USD 228 miljoen (EUR 178 miljoen), 76 procent daarvan gestreken houthoudend papier, 15 procent plantages en negen procent houtverwerking. EBITDA en EBIT bedroegen in 2005 respectievelijk USD 55 miljoen (EUR 43 miljoen) en USD 39 miljoen (EUR 31 miljoen). De aangekochte bedrijven hebben 711 werknemers.

De productielijn voor ‘light-weight coated’ (LWC), die een jaarlijkse capaciteit heeft van 205.000 ton, omvat een volledig geïntegreerde thermomechanische pulpfabriek (TMP). De papiermachine en de TMP-lijn werden gebouwd in 1992; de papiermachine werd herbouwd in 1999. De site biedt mogelijkheden tot toekomstige productievergroting.

De houtzagerij startte met de productie in de herfst van 2004. De jaarlijkse houtverwerkingscapaciteit is 150.000 m3. De Vinson-bedrijven bezitten ongeveer 50.000 hectare land, inclusief 25.000 hectare dennenbomen en 5.000 hectare eucalyptusplantages, en zijn meer dan zelfvoorzienend in houtvoorziening.

De papierfabriek zal worden opgenomen in Stora Enso's divisie Publication Paper en is de belangrijkste reden voor de overname. De houtzagerij en de plantages zullen worden opgenomen in Stora Enso’s divisie Forest Products. De toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de houtzagerij en de plantages worden geëvalueerd. Stora Enso Latijns Amerika zal een ondersteunende rol hebben in administratie en verkoop.

Financiële effecten op Stora Enso
Naar schatting zullen de Vinson-overnames en de afstoot van de Celbi-pulpfabriek de volgende netto financiële effecten hebben op Stora Enso: Stora Enso’s schulden zullen naar schatting afnemen met EUR 100 miljoen en de verhouding vreemd/eigen vermogen zal dalen van 0.65 (eind juni 2006) naar 0.63. Door de acquisities nemen de winst per aandeel (EPS) en de winst per aandeel vóór afschrijvingen (CEPS) enigszins toe.

Stora Enso in Latijns Amerika
De Veracel-pulpfabriek in Brazilië, Stora Enso's joint venture, startte met de productie van goedkope, hoogwaardige, gebleekte eucalyptuspulp in mei 2005. De jaarlijkse capaciteit van de fabriek is 900.000 ton en de joint venture heeft 76.000 hectare eucalyptusplantages in Brazilië. De joint venture onderzoekt de mogelijkheid een tweede productielijn te bouwen op de Veracel-site. In aanvulling hierop heeft Stora Enso land gekocht voor plantages in het zuiden van Brazilië en in Uruguay. Het hoofdkantoor van de Latijns Amerikaanse divisie is in São Paulo en de Groep heeft verkoopkantoren in Buenos Aires, Mexico City, Santiago de Chile en São Paulo die jaarlijks ongeveer 400.000 ton papier en karton verkopen.

Trefwoorden: Papierproductie

Contact Stora Enso Nederland

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share