Allochtone scholier kiest bewuster

Door: Aromedia  05-10-2006
Trefwoorden: Tkmst Monitor

Amsterdam, 4 oktober 2005 – Allochtone scholieren kiezen bewuster dan gemiddeld, zo blijkt uit de TKMST Monitor 2006. Van alle allochtone scholieren houdt 64% bij hun opleidingkeuze rekening met de vervolgfase, de masteropleiding. Onder alle scholieren is dat gemiddeld 59%. Daarnaast blijken allochtonen eerder hun studiekeuze te maken dan gemiddeld. Zo heeft 59% al in klas vier of eerder gekozen t.o.v. 48% gemiddeld. Ook willen zij vaker naar het buitenland om hun masteropleiding te volgen (16% om 13%). Een en ander blijkt uit de nieuwe editie van de jaarlijkse TKMST havo/vwo Monitor, waarvan de eerste resultaten verkrijgbaar zijn op Studie Beurs 2006.

TKMST Monitor
De TKMST Monitor onderzoekt jaarlijks onder 30.000 jongeren op havo-, vwo-, vmbo- en mbo- niveau hun plannen op het gebied van leren, studeren, werken en studiekeuze. Tevens worden sociaal- maatschappelijke factoren gepeild. De TKMST monitor is een samenwerkingsverband tussen SEO Economisch Onderzoek en Aromedia Educatief. Voor een preview van de resultaten kunt u terecht op Studie Beurs (stand nr. 10.B.03 Aromedia Educatief). Op deze stand kunt u ook een hand-out van de eerste resultaten ontvangen. Studie Beurs vindt plaats van 11 t/m 14 oktober in de Jaarbeurs Utrecht.

Aromedia Educatief
Studie Beurs wordt door Aromedia Educatief, onderdeel van Malmberg, in samenwerking met de NVS-NVL (Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders) georganiseerd.

Aromedia Educatief ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 17 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en leven. Voor deze doelgroepen heeft Aromedia Educatief onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

SEO Economisch Onderzoek
SEO Economisch Onderzoek is een middelgroot economisch onderzoeksbureau gelieerd aan de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. SEO verricht wetenschappelijk gefundeerd toegepast economisch onderzoek. Het onderzoek dat door SEO wordt verricht is geconcentreerd in vijf clusters. De TKMST Monitor valt binnen het cluster Arbeid & Kennis, waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, het studiekeuzegedrag van leerlingen en studenten, de loonvorming op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

Trefwoorden: Tkmst Monitor