‘Nederland is kansloos in Uruzgan’

Door: Aromedia  23-08-2006

Amsterdam, 24 augustus 2006 – Volgens Midden-Oostenexpert en oorlogsverslaggever Robert Fisk maken de Nederlandse wederopbouwtroepen in het Afghaanse Uruzgan ‘geen enkele kans om bij te dragen aan stabilisatie van de regio’. Zeker niet zolang Amerikanen en Britten elders in het land nog volop in gevecht zijn met de Taliban. Een en ander zegt de Brit Fisk, die al dertig jaar in Beiroet woont, in een interview met Carp.

‘De Afghanen gaan niet denken: o, zij zijn Nederlands, zij werken aan de wederopbouw dus zij zijn goed, en die anderen zijn Amerikanen. Zo gaat het niet’, aldus Fisk. En: ‘Als de Nederlanders in de veilige hoofdstad Kaboel blijven, zitten ze goed. Zodra ze Kaboel verlaten, komen ze in de problemen.’ Fisk voorspelt bovendien dat Amerika er niet in zal slagen de Taliban te verslaan. ‘We blijven naar moslimlanden gaan en denken dat we ze kunnen besturen, maar dat kunnen we niet. Het zijn niet onze mensen, we hebben geen recht om daar te zijn. En vroeg of laat worden we weer verdreven.’ Fisk schrijft voor de Britse krant The Independent en bracht onlangs zijn magnum opus, De Grote Beschavingsoorlog, uit; een ooggetuigenverslag van dertig jaar Midden-Oosten.

Zie http://www.carp.nl voor de volledige tekst van het artikel.

Carp
Carp informeert hoogopgeleide professionals tot 37 jaar over werk, loopbaan, lifestyle en persoonlijke ontwikkeling. Carp bestaat uit het tijdschrift (oplage 135.000), Careerscope (recruitment evenement), de nieuwsbrieven (oplage 60.000), Carp.nl en de Wake-up Call (vacature e-mailservice).