Lezing Islam and Secular Humanism

Door: Blaise Pascal Instituut  19-03-2007
Trefwoorden: Verlichting, Filosofie, Religie

In het Westen bestaat, zowel onder niet-Islamitische jongeren als onder Islamitische jongeren, een beperkt en vernauwd beeld van de Islam. De Islam zou niet ‘door de Verlichting zijn heengegaan’en zich niet verdragen met de waarden en praktijken binnen een democratische samenleving. De Islam zou het seculiere en Westerse denken verfoeien. Het Blaise Pascal Instituut wil de discussie over deze (voor)oordelen bevorderen en laten nagaan welke potenties er in de Islam liggen om een bijdrage te leveren aan een democratisch georiënteerde samenleving.

Sadik al-Azm is een van de bekendste filosofen uit de Arabische wereld. Hij was hoogleraar cultuurfilosofie in Damascus, Beiroet en gasthoogleraar aan vele universiteiten in Wets-Europa en de V.S.. Kritiek is kenmerkend voor zijn denken. Het betreft echter nooit vage, transcendentale kritiek, maar kritiek op concrete politieke, sociale en culturele zaken. Pas de laatste tien jaar is hij bekend geworden in het Westen: een buitengewoon erudiet en kritisch denker en cultuurbeschouwer, zowel over de Islam als over de Westerse cultuur. Hij had overigens al een grote naam in de Arabische wereld, waar telkens met spanning op elke nieuwe publicatie van hem gewacht werd. Hij is een groot kenner van de Koran en kenner (en kriticus) van Islamitische en van westerse vormen van fundamentalisme. In 2004 ontving hij de Erasmusprijs.

Meer informatie en inschrijven www.blaisepascal.nl, www.vupodium.nl.

Trefwoorden: Democratie, Denker, Filosofie, Islam, Moslim, Religie, Religiestduesi, Sadik Al-azm, Theologie, Verlichting, Wijsbegeerte,