Industrieel design nieuws | april 2008

Door: Bluelarix Designworks  17-04-2008
Trefwoorden: Design, Industrieel Ontwerpen

Bloom My Buddy


Prachtig concept van Nederlandse bodem. Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe komen met de Bloom My Buddy, een nieuw vaas concept, gemaakt van een hoge kwaliteit kunststof en bestaande uit drie losse delen. Ieder deel heeft zijn eigen waterreservoir

Magnetische gordijnen


Een intelligent idee. Deze gordijnen van Florian Krautli hebben kleine platte magneetjes in hun structuur, waardoor ze in iedere gewenste vorm kunnen worden opgehangen.

Schoenenwiel


Een vreemd, maar schijnbaar heel succesvol product. The Shoe Wheel kan 30 paar schoenen opbergen en heeft een instelbare rotatie snelheid. De prijs? Voor 70 dollar gaat het apparaat over de toonbank. Het bleek een verkoop hit, bij de introductie was het gelijk uitverkocht.

IKEA trein


De welbekende meubelgigant verzorgt in Japan ook de stoffering van een metro wagon om alvast in de sfeer te komen voor het winkelen. Apart is het wel, maar of iedereen hier op zit te wachten in Japan is de vraag.

Nestbare bedden


Design studio Tsai ontwierp een set nestbare bedden. De bedden kunnen onder elkaar worden geschoven, zodat met vier van deze setjes precies 20 kinderen kunnen slapen in een kleine ruimte van 50 vierkante meter, zonder dat er overdag veel ruimte verloren gaat door de bedden. De eerste setjes zijn geplaatst in een Aids tehuis in Wellington, Zuid Africa.

Vooruitgang?


Ons leven wordt steeds beter door productontwikkeling.... Toch?

Creativiteit en strategie


Creativiteit is zeer belangrijk in het design proces, maar is niet een garantie voor een succesvol nieuw ontworpen product. Analyse en strategievorming zijn net zo goed noodzakelijk om tot een goed product te komen. Er moet worden nagedacht over emotionele aantrekkingskracht, technologie, intellectueel eigendom, marketing, distributie, promotie, productie en duurzaamheid. Keuzes en oplosssingsrichtingen worden zo gedeeltelijk gemaakt op basis van analyses, proeven en beschikbare data en gedeeltelijk op creatieve ingevingen, ervaringen en toevallige verbanden.

Een product moet bovenal zijn functie kunnen vervullen waarvoor het is ontworpen. Een product kan aantrekkelijk worden vormgegeven, maar als het niet doet wat de gebruiker ervan verwacht, dan verdwijnt de liefde voor de vorm snel en wordt het een bron van irritatie. Juist hier, bij het zoeken naar een goede vormgeving, alsook het ontwerpen van een functioneel prettig en deugdelijk product, kan een ontwerpbureau optreden als intermediair: technologieen toepassen uit andere onverwachte hoeken, ervaringen uit met andere producten toepassen binnen een volledig nieuwe industrie of sector, combineren van deeltechnologieen en integreren in een nieuwe vormgeving. Zo ontstaat vernieuwing, deels creatief in de vormgeving, design en oplossingen, deels analytisch in de toegepaste technologieen en product strategie. Dat noemen wij strategische creativiteit.

Materialen


Arboform is een interessant materiaal. Het is zowel hout als een polymeer, waardoor houten onderdelen gemaakt kunnen worden door spuitgiet technieken toe te passen. Dit levert nieuwe vormvrijheid op voor houten producten, waardoor een complexe geometrie is te realiseren. Tot nog toe was dit economisch niet haalbaar in hout en werden daarom vaak plastics als alternatief gebruikt.

Het materiaal bestaat uit lignin, een bijproduct van het cellulose pulp proces en is net zo constant in kwaliteit als cellulose dat voor het maken van papier wordt gebruikt. De eigenschappen zijn te vergelijken met die van kunststoffen als PE. Het is geschikt voor serieproductie, een voorbeeld dat al jaren op de markt is, is een horloge behuizing. Voor meer informatie zie www.tecnaro.de

Bedrijfsnieuws
Bluelarix Designworks heeft de afgelopen maand een nieuwe opdracht gekregen van Homburg Machinehandel. Van de Draincleaner was reeds een concept ontwerp gemaakt, maar nu zal ook het verdere design, engineering en prototype bouw worden uitgevoerd.

De CrossMate is een eenvoudig, innovatief en gepatenteerd meethulpmiddel voor de bouw en dan met name voor betonboorders. Momenteel wordt gezocht naar en gesproken met partijen die het product op grote schaal in de markt willen gaan zetten.

Proeven met een testmodel van de Tensio+, een electronisch meetinstrument voor de papierindustrie, uitgevoerd bij een grote fabrikant voor machines en toebehoren voor de papierindustrie zijn positief verlopen. Een definitief prototype wordt nu ontwikkeld en gebouwd voor een beurs in Stockholm eind mei.

Trefwoorden: Design, Industrieel Ontwerpen