Industrieel Design Nieuws - december 2007

Door: Bluelarix Designworks  19-12-2007
Trefwoorden: Industrieel Design, Duurzaam Ontwerpen

Uitgave 11, december 2007

Bedankt en de beste wensen voor 2008 Als team van Bluelarix Designworks willen we graag onze klanten en partners bedanken voor een vruchtbare en plezierige samenwerking in het afgelopen jaar. We zijn blij een mooie groei te zien in onze activiteiten: meer interessante projecten en product ontwerpen.

Voor 2008 zien we een aanhoudende groei: onze huidige klanten zijn enthousiast over de gemaakte ontwerpen en nieuwe klanten wachten op de start van hun project in 2008. En wie weet, misschien kunnen we ook uw bedrijf ondersteunen in het nieuwe jaar. Voor nu wensen we jullie allemaal een gelukkig, gezond en inspirerend 2008.

Bedrijfsnieuws

Vanaf de eerste week in januari gaan wij verhuizen naar een nieuw kantoor in de historische binnenstad van Bolsward. Het gebouw is in 2006 geheel nieuw gebouwd. Bluelarix Designworks zal op de eerste verdieping komen. Eind januari zijn jullie welkom om te komen kijken en een goed kop koffie met ons te drinken.

lees meer over ons bedrijf >

In onze zoektocht naar hoe wij als bedrijf ook kunnen bijdragen aan een gezonde, diverse en uitbundige omgeving, hebben we besloten om naast duurzaam te ontwerpen ook de Waddenvereniging te ondersteunen. De Waddenzee is niet alleen een uniek natuurgebied in onze omgeving, maar verbindt ons ook met Duitsland en Scandinavie.

lees meer over de Waddenvereniging >

Duurzaam ontwerpen Producten kunnen niet geisoleerd worden ontworpen als ze echt duurzaam moeten zijn. Een typisch productontwerp- en ontwikkelproces is fragmentarisch en niet samenhangend en het is juist dit gebrek aan integratie dat leidt tot veel van de huidige minder goede ontwerpen.

Designers en bedrijven die de standaard van productontwerpen willen verbeteren praten steeds meer over het ontwerpen van duurzame producten, maar vaak wordt over het hoofd gezien dat producten niet geisoleerd bestaan en daarom is een product dat geisoleeerd wordt ontworpen niet snel duurzaam te noemen.

Om te komen tot echt duurzaam ontwerpen zal het proces van ontwerpen moeten beginnen met het ontwikkelen van een duurzame bedrijfsvoering. Producten kunnen dan ingepast worden in de bedrijfsvoering. We denken hier aan de manier waarop het geld verdiend wordt, welke leveranciers en producenten worden ingeschakeld, hoe omgegaan wordt met het retour nemen van oude producten en grondstoffen en hoe de eigen productie is ingericht. Ook alle partijen en invloeden in de omgeving moeten meegenomen worden in de bedrijfsvoering.

lees meer over duurzaam ontwerpen >

  Industrieel Design nieuws Een speelgoed trein die je niet kunt verzamelen


Als we praten over een speelgoedtrein, dan denkt u waarschijnlijk direct aan een miniatuurtrein, maar in Japan heeft het begrip speelgoedtrein een geheel andere lading gekregen. Iets wat lijkt op een kinderdagopvang op rails is ontworpen door Eiji-Mitooka en wordt de Omoden trein genoemd. Deze trein rijdt op de Kishigawa lijn in het Wakayama district en is voorzien van honderden speelgoed attributen, wiegjes voor kinderen en de stationsmeester op het eindstation Kishi is... een kat, genaamd Tama-san.

Babybad in een andere vorm


Het is waar dat we niet precies kunnen aangeven wat ons verontrust in het bovenstaande babybad ontwerp uit het Verenigd Koninkrijk. De Tummy Tub schijnt meer aan te voelen als een baarmoeder, claimen de ontwerpers, maar we kunnen het niet helpen om een link met een keukenmachine te ontdekken in het ontwerp.

We zijn erg benieuwd hoe ouders denken over het ontwerp en wat de ervaringen zullen zijn. Zou u zo iets kopen voor uw pasgeborene?

Nieuwtjes over industrieel ontwerpen zijn voor u verzameld van verschillende bronnen, zoals Core77, Product design forum en het Red Dot Design Zentrum.
Wilt u eens vrijblijvend met ons praten?
Wij ontwerpen en ontwikkelen dagelijks nieuwe producten, interactie, concepten en media. Dat is ons werk, om dingen te ontwerpen die functioneel, mooi, eenvoudig en comfortabel zijn.

Vrijblijvend met ons praten? Dat kan. Maak een afspraak >

Trefwoorden: Duurzaam Ontwerpen, Industrieel Design