Massage wordt steeds meer aangeboden in ziekenhuizen

Door: Bots BodyWorks  17-08-2009
Trefwoorden: Massage, Bots Bodyworks

Ziekenhuis biedt patiënt steeds vaker massage aan

Door SUZANNE DOCTER
ROTTERDAM - Ziekenhuizen bieden patiënten en medewerkers steeds vaker massages aan.
Massage vermindert pijnklachten en gevoelens van onrust, angst en stress. Ook slapen patiënten beter, constateert hoogleraar Tiffany Field van de universiteit van Miami.

Volgens Field is massage heilzaam voor bijvoorbeeld demente ouderen, spastische kinderen of te vroeg geboren baby's. ,,Deze baby's verlaten gemiddeld zes dagen eerder het ziekenhuis door regelmatige massage.''

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gebruikt sinds drie jaar massage bij kinderen tot 1 jaar, vertelt Zena Gillis, verpleegkundige van de afdeling neonatologie. ,,Aanraking werkt kalmerend, heeft een positief effect op doorbloeding, ademhaling, spijsvertering, het slapen en het immuunsysteem. Het maakt ouders ontspannen en is goed voor de band tussen ouder en kind.''

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem wordt op praktisch alle afdelingen gemasseerd. Ook het Flevoziekenhuis in Almere en het Haagse HagaZiekenhuis gaan dat doen. In veel andere ziekenhuizen wordt babymassage aangeboden en wordt gemasseerd op allerlei afdelingen.

Sjoerd Beumer van de vereniging van ziekenhuizen NVZ signaleert een stijgende behoefte aan 'verwenzorg', zoals massage en aromatherapie.

ww.ad.nl

Trefwoorden: Bots Bodyworks, Massage,