500ste molenaars examendag incl persdag Nationale Molen- en Gemalenwiekend

Door: De Hollandsche Molen  28-04-2008
Trefwoorden: Monumenten, Gezin, Weekend

De Nationale Molen- en Gemalendag biedt een unieke gelegenheid om molens en gemalen te bezoeken op ook plaatsen die anders niet of vrijwel nooit toegankelijk zijn. Overal zijn feestelijke activiteiten georganiseerd zoals live muziek, kunst- en nijverheidsexposities en proeverijen van molenproducten. Ook voor kinderen zijn er talloze bezigheden in en rond de molen en het gemaal. Molenaars en machinisten leiden de bezoekers rond en vertellen over de oude en nieuwe technieken. De machtige machinerieën die gebruik maken van wind- en waterkracht en die kolossale raderen in beweging brengen, spreken nog steeds tot ieders verbeelding. Het is fascinerend om te zien hoe met deze natuurkrachten wordt gezaagd, hoe het graan tot meel wordt gemalen, olie uit zaden wordt geperst of hoe papier wordt gefabriceerd. Ook zijn molens in ons lage en waterrijke land essentieel geweest voor het droogmalen van meren en het reguleren van de waterhuishouding.

Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen veel molens vanaf het eind van de 19e eeuw. Stoom-, diesel- en elektrische gemalen namen de rol van veel watermolens over. Ook veel oude gemalen werden ingehaald door de technische ontwikkelingen. Gelukkig zijn er bijzondere exemplaren bewaard gebleven en gerestaureerd. Ook die zijn te zien tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag.
Molens die zijn opengesteld tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag(en) zijn te herkennen aan de blauwe wimpel. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan, is de molen in de meeste gevallen te bezoeken. Op www.nationalemolenengemalendag.nl staat een overzicht van de molens en gemalen die aan het evenement meedoen en op welke dag(en) ze open zijn.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie of uitzending:
Uitzendadvies voor dit radio-item: week 19.
Meer informatie: M.hendriksen@molens.nl of www.nationalemolenengemalendag.nl
Vereniging De Hollandsche Molen, tel: 020 – 623 87 03, e-mail: dhm@molens.nl
De Nederlandse Gemalenstichting, tel: 023-5657743, e-mail: ngsngs@planet.nl

Trefwoorden: Familieuitje, Gemalen, Gezin, Molens, Monumenten, Nationale Molen- En Gemalendag, Ouderwets, Weekend, Wiekend,