persoonlijke leningen in de EU eenvoudiger.

Door: Destinys Leningen  10-04-2008
Trefwoorden: Leningen, Europees Parlement, Leners

Dat is het gevolg van een akkoord tussen het Europees Parlement en de 27 EU-landen. Er is meer dan vijf jaar over het dossier onderhandeld.
Nederland was lang tegen de plannen omdat ze volgens Den Haag niet ver genoeg gingen, maar zal zich nu bij het gesloten akkoord neerleggen.

De nieuwe regels zijn:

-dat er een standaardformulier komt waarop elke geldverstrekker aangeeft wat de voorwaarden en uiteindelijke kosten van een lening zijn. Voor consumenten wordt het dan veel gemakkelijker om bijvoorbeeld een Nederlandse kredietverstrekker te vergelijken met een uit een ander EU-land.
Dat is gunstig voor de consument omdat de tarieven in Europa sterk variëren. Banken in Finland bieden bijvoorbeeld leningen voor 6 procent, in Portugal vragen ze 12 procent. In Nederland geldt gemiddeld een rente van bijna 9 procent.

-Er komt ook standaard bedenktijd van twee weken, wat nieuw is ook voor de Nederlandse situatie.

-Leners hebben altijd het recht leningen vroegtijdig af te lossen, maar banken mogen dan een bepaalde compensatie van maximaal 1 procent vragen voor de schade die ze daardoor lijden.

-Voor Nederlanders verandert er niet veel. De toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel blijft gewoon wel verplicht, ook al is het een buitenlandse bank die de Nederlander geld leent.

Het is de bedoeling dat de harmonisering van de regels leidt tot meer concurrentie en dus lagere rentetarieven voor de consument, maar ook tot meer kansen voor de banken en geldverstrekkers in andere landen.
In de Europese markt van consumentenkredieten gaat nu ongeveer €800 miljard per jaar om.

leningen,Europees Parlement,€800 miljard,leners

Trefwoorden: Europees Parlement, Leners, Leningen

Contact Destinys Leningen

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share