Recessie nadelig voor arbeidsproductiviteit

Door: Edelman Public Relations Worldwide  30-06-2009
Trefwoorden: Management, Marketing, It

-Persbericht-

Recessie nadelig voor arbeidsproductiviteit
Nederlandse consultants werken onder hun niveau

Amstelveen, dinsdag 30 juni 2009 – Nederlandse adviseurs hoeven nauwelijks harder te werken door de recessie, terwijl het tegenovergestelde geldt voor hun leidinggevenden. Dit blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Maconomy onder 250 consultants. Het onderzoek laat verder zien dat bijna alle adviseurs onder hun niveau werken en dat de recessie niet goed is voor de productiviteit.

Om na te gaan hoe het werk van zakelijke dienstverleners zich ontwikkelt onder de huidige economische omstandigheden, liet Maconomy onderzoek uitvoeren onder Nederlandse consultants. Bijna tweederde van deze adviseurs (63%) geeft aan tot op heden niet harder te hoeven werken door de recessie. Het extra werk dat voortkomt uit bezuinigingen en reorganisaties lijkt vooral terecht te komen bij de leidinggevenden binnen deze bedrijven, die vaker aangeven wél een hogere werkdruk te ervaren. Van de vrouwelijke respondenten zegt slechts tien procent het drukker te hebben sinds de crisis.

Zelf aan de bak
Peter Vonk, directeur van Vonk Competentie Expertise, ziet een logische verklaring voor de groeiende druk op leidinggevenden: “Er wordt vaak eerder bezuinigd op medewerkers dan op managers. Het werk moet vervolgens door minder mensen worden gedaan, waarbij de manager minder ruimte heeft om zaken te delegeren. Hierdoor moeten de managers vaker zelf aan de bak. Bovendien neemt de druk van boven toe om een positief resultaat te laten zien. De eerste reactie van managers is vaak om ‘harder’ in plaats van ‘slimmer’ te gaan werken.”

Logisch, maar onverstandig
Driekwart van de ondervraagde consultants (73%) geeft in het onderzoek van Maconomy aan dagelijks tijd te besteden aan werk dat niet aansluit bij hun competenties. Gemiddeld loopt dit zelfs op tot twee uur per dag, oftewel ongeveer twee maanden per jaar. 90 Procent zegt tijd kwijt te zijn aan werk dat onder zijn of haar niveau ligt. “Ten tijden van recessie is dit niet zo gek,” legt Vonk uit. “Werkgevers hebben een ruimere keuze op de arbeidsmarkt en zijn geneigd de beste – vaak overgekwalificeerde – mensen aan het werk te zetten. Dit is logisch, maar niet verstandig. Mensen die structureel onder hun niveau werken, gaan zich vervelen en zoeken naar alternatieve uitdagingen. Vaak vinden ze dit in iets anders dan hun baan, waardoor ze het werk meer laten versloffen.”

Nederland werkt niet efficiënt
Terwijl menig organisatie op dit moment streeft naar kostenefficiëntie, lijkt de recessie indirect dus ook tot inefficiëntie te leiden. De ruime(re) arbeidsmarkt verlaagt de productiviteit van hoogopgeleide werknemers en mensen komen minder tot hun recht. 33 Procent van de ondervraagde consultants geeft aan dat als de manager beter zou plannen, iedereen op zijn of haar afdeling de dingen zou kunnen doen waar hij of zij echt goed in is. Een ruime meerderheid (55%) stelt dat zijn of haar werkgever de kwaliteiten van de werknemers beter zou kunnen benutten.

Over het onderzoek
In mei 2009 liet Maconomy onderzoek uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw Research, onder 257 Nederlandse consultants in uiteenlopende vakgebieden (zoals IT, marketing en management). De respondenten vulden een online vragenlijst in over hun recente werkervaringen.

Over Maconomy
Maconomy is leverancier van industriespecifieke bedrijfsoplossingen voor professionele dienstverleners. Het bedrijf creëert een natuurlijke relatie tussen mensen en processen binnen organisaties, en geeft een basis voor overzicht, follow-up en beslissingen die op het menselijke en financiële vlak voordeel opleveren. Onder de internationale klanten vallen onder meer bureaus in de vier grootste marketingnetwerken wereldwijd, Interpublic Group, Omnicom Group, Publicis Group en WPP. Maconomy A/S is opgericht in 1989 en heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen, Denemarken. Het bedient en ondersteunt meer dan 600 klanten in meer dan 50 landen. Ruim 100,000 gebruikers wereldwijd maken gebruik van Maconomy-oplossingen. Meer informatie: www.maconomy.nl.

-Einde bericht-


**NOOT voor de REDACTIE**. Niet bestemd voor publicatie.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:

Maconomy
Brigitte van Kooten
Tel: 020 – 347 30 80
E-mail: bko@maconomy.com

Edelman
Eva Rijser
Tel: 020 - 30 10 980
E-mail: eva.rijser@edelman.com

Trefwoorden: Adviseur, Blauw, Bureau, Competentie, Consultant, Crisis, Economie, Efficient, Expertise, It, Maconomie, Maconomy, Management, Marketing, Onderzoek, Recessie, Research, Uren, Werk, Werken,

Contact Edelman Public Relations Worldwide

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share