Stelling: Hypotheekrente lang vastzetten? AEX eigenlijk op 611

Door: Evalife.dk  23-12-2007
Trefwoorden: Verzekeringen, Hypotheek, Webwinkel

Stelling: Hypotheekrente lang vastzetten? AEX eigenlijk op 611
Hebt u uw hypotheekadviseur al aan de lijn gehad met allerlei doemscenario’s over de gestaag stijgende rente én een meer dan aantrekkelijk aanbod om die van u nu lekker lang vast te zetten? Is het inderdaad verstandig om uw hypotheekrente langer vast te zetten? Met het opjagen van de koersen van overnamedoelwitten ABN Amro en Rodamco Europe is nog lang niet alle verborgen waarde uit de AEX geperst. Een rekensom levert zo 10 procent extra op.

De korte en lange rente staan dicht bij elkaar, waardoor bijna iedereen zijn rente nu voor 20 jaar vastzet. Neem daarom een goede verhuisregeling, zodat de hypotheek met deze rente kan worden meegenomen naar een andere koopwoning. In de praktijk kiest iedereen op het ogenblik voor de lange rente. 111In IEX Magazine bekijkt Michiel Pekelharing vijftien van de - nu nog - 25 AEX-bedrijven door een durfkapitalistenbril. Waar valt nog te snijden, verkopen, samenvoegen of sluiten, zodat alle mogelijke verborgen waarde van de aandelen boven water komt? Omgerekend naar de AEX zelf komt Pekelharing uit op een indexstand van 611, als hij die vijftien citroenen volledig uitperst. Dat is 10,7% meer dan de slotstand van 551,91 vrijdag. Pekelharing legde ondermeer de de volgende vier fondsen onder de loep en hij noemt zelfs prijzen. Tussen haakjes staat het verschil met de slotkoers van vrijdag.

Corporate Express: 12,50 euro (+16,7%) )

De koers is inmiddels zo weggezakt dat deze rijp lijkt voor een overname. De koers/winstverhouding van 15,8 ligt in de buurt van grote Amerikaanse branchegenoten zoals Staples (16,5) en Office Depot (15,2). Het grote verschil zit in de verhouding tussen omzet en beurswaarde. Voor Corporate Express betalen beleggers nu 0,25 maal de omzet, tegenover éénmaal voor Staples en 0,6 keer voor Office Depot. Daarmee is het bedrijf een koopje, waarbij een premie van bijna 30% logisch lijkt.

ING: 40,85 euro (+23,2%)

Het trio dat probeert ABN Amro over te nemen, geeft een goed voorbeeld hoe een overname van ING eruit kan zien. De beurswaarde van 73 miljard euro maakt het concern ogenschijnlijk voor bijna alle partijen te groot om in één keer op te slokken, maar in twee delen is het al een heel ander verhaal. De bankdivisie van ING kan zo 46 miljard euro waard zijn en de verzekeringspoot 44 miljard.

Reed Elsevier: 19,20 euro (+32,9%)

Na verkoop van de onderwijsactiviteiten bestaat Reed Elsevier uit drie divisies die waarschijnlijk door durfkapitalisten als hapklare brokken worden gezien:

Reed Business (organisatie beurzen),

Elsevier (wetenschappelijke en medische uitgaven)

Lexis Nexis (juridische literatuur).

Private equity partijen betalen in deze branche grofweg zesmaal het resultaat voor belastingen, wat het prijskaartje op ruim 15 miljard euro kan brengen.

TNT: 40,25 euro (+22,4%)

UPS of Fedex kan er weinig problemen mee hebben om de express-activiteiten voor 6,5 miljard door te verkopen. Per saldo kan één van deze Amerikanen zonder problemen 18,5 miljard euro (40,25 euro) op tafel leggen.ABN Amro is de spectaculaire uitzondering, maar de andere Nederlandse financials - Aegon, Fortis, ING en SNS Reaal - blijven dit jaar allemaal ruim op de AEX achter. De bank met de zachte G presteert nog het minst slecht. Intussen gaat ze onverdroten verder met waar ze goed in is: kralen rijgen. Vrijdag nog maakte ze bekend FSB Bankiers te willen overnemen.


Bron: De Pers 17 juni 2007

Trefwoorden: Aandelen, Goedkoop, Hypotheek, Hypotheken, Krediet, Lening, Taxibedrijf, Verzekering, Verzekeringen, Webwinkel

Contact Evalife.dk

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share