Jantjes Verjaardag: de beste rookruimte van Nederland

Jantjes Verjaardag: de beste rookruimte van Nederland van Extreme Air Products

Door: Extreme Air Products  09-10-2008
Trefwoorden: Horeca, Roken, Rookruimte

PERSBERICHT

Jantjes Verjaardag: de beste rookruimte van Nederland

Het blijkt niet eenvoudig om aangename rookruimtes te creëren. De meeste rookruimtes in de horeca zijn vies en stinken. Ze staan compleet blauw van de rook, er wordt niet of nauwelijks geventileerd, er is geen koeling aanwezig en de gemiddelde horecabezoeker valt al flauw wanneer hij of zij de rookruimte binnenkomt.

Dat het anders kan, heeft Jantjes Verjaardag nabij het Rembrandtplein in Amsterdam bewezen. In de kelder van de zaak heeft ondernemer Jan Kruiter een rookruimte aangelegd die zijn gelijke niet kent. Op dertig vierkante meter staan op een zaterdagavond maar liefst vijftig gasten te roken. Ze lopen in en uit, halen biertjes voor elkaar en dankzij de huisregels nemen de meeste bezoekers hun glazen zelf mee naar buiten.

De rookruimte voldoet aan alle eisen. Het is een afgesloten ruimte, het is personeel verboden de rookruimte te betreden en de rest van de zaak ondervindt geen hinder van de tabaksrook. De lucht in de ruimte wordt maar liefst elke minuut ververst. Niet alle lucht wordt direct naar buiten afgevoerd, want dan “kunnen we blijven stoken”, aldus eigenaar Jan Kruiter.

De luchtbehandeling bestaat deels uit afzuiging met een behoorlijke capaciteit en deels uit luchtreiniging door middel van de Extreme Air-Sensation. Deze luchtverdringer brengt schone lucht aan de onderkant de ruimte naar binnen en zuigt vervuilde lucht boven in de ruimte aan om te filtreren. Testen van TNO wezen uit dat de blootstelling aan tabaksdeeltjes met maar liefst 90% wordt gereduceerd door deze luchtverdringingstechniek.

“Een ideaal systeem, ons rookhok staat nooit blauw”, vertelt Frank Terlage, bedrijfsleider bij Jantjes Verjaardag. Bovendien blijkt de rookruimte een moneymaker te zijn. De rokers hoeven niet naar buiten en kunnen onder genot van hun drankje hun sigaretje roken. Het is hartstikke gezellig in de rookruimte, mensen kletsen wat af en de omzet heeft er niets onder te lijden.


__________________________
Noot voor de redactie
Voor nadere inlichting:
Bart Hendriksen: 020-6702070

Trefwoorden: Horeca, Jantjes Verjaardag, Luchtreiniger, Roken, Rook, Rookruimte, Rookverbod,